kirilpetrov1705151Жанина Илиева

Кирил Петров, известен колекционер на стари радиоапарати и краевед, посреща 80-ия си рожден ден с дебютна поетична книга в Клуба на дейците на културата на 21 май, четвъртък, от 17,30 часа. В навечерието на личния си празник той издаде книгата „Осемдесет за осемдесет“ , която съдържа 80 стихотворения за 80-тодишнината му. Нямам претенции на поет, опитите са ми от няколко месеца, признава Кирил Петров. С усмивка си спомня, че като млад написал стихотворение и го отнесъл в редакцията на „Заря на комунизма“, но журналистът Кольо Станчевски попарил мерака му за поезия. Книгата ще бъде представена от литераторката Мирослава Метева, която е редактор на изданието. Стихове ще четат актьорът Стоян Георгиев и поетесата Алина Стоянова.

Кирил Петров е роден в Могилино, Русенско. Бил е дълги години в Ловеч стопански ръководител и общественик. Преди години той дари голяма колекция от стари радиопарата на Историческия музей в Ловеч. Занимава се с въпроси, свързани с историята и големите личности от Ловешкия край. Автор е на книгата „Девет жития на Ботеви четници от Ловеч”, 2011 г. , на изследването за опълченците от Ловешка област „След половин хилядолетие“ – книга, издадена по повод 135 години от Освобождението на Ловеч.

През 2011 г. Кирил Петров бе в основата на инициативния комитет за поставяне на паметна плоча на Ботевите четници от Ловеч. По негова инициатива бе отдадена почит на Васил Йонков – Гложенеца, съратник на Левски, по повод 125 години от смъртта му.   Кирил Петров е изнасял беседи, свързани с историята на региона или по повод исторически годишнини в Клуба на дейците на културата. Увлекателно е разказвал за Ботевото семейство и за превратната съдба на Филип Тотю. Родолюбивият ловчалия дори се появи на една от тези беседи в четническа униформа и със старо оръжие, което му беше предоставено от ловешкия клуб „Традиция“.