kraglamasa3011163Религията има запазено място във възпитанието на човека като източник на култура, морални правила и мъдрост, каза днес кметът Корнелия Маринова при откриването на кръгла маса за  религиозното възпитание в Ловеч. И допълни: „Съвременните измерения трябва да се осъществяват адекватно на ХХІ век и стандартите на днешното училище. Тук влизат ценности като толерантност и уважение към ценностите, към възгледите и вярванията на всеки. Също и критичен и всеобхватен подход, морално възпитание и практически ориентации за справяне с кризисни ситуации от всякакъв вид.“

Корнелия Маринова допълни, че когато говорим за религията, за принципите на християнството, за вярата в Бога, трябва да го правим със сърце и дух, отдадени на идеята и да сме подготвени.

В дискусията на тема „Религиозното възпитание за нравственото възпитание на децата“  взеха участие отговорните лица за православната просвета. Сред тях бяха Ловчанският митрополит Гавриил, Бистра Илиева от фондация „Дарби“,  Илияна Попова, заместник-кмет на Петрич, както и преподавателите от СУ “Св. Климент Охридски” проф. д-р Божидар Андонов и доц. Костадин Нушев от Богословски факултет, като последният бе и модератор.

kraglamasa3011164В срещата участваха още областният управител на Област Ловеч Ирина Митева, председателят на Общинския съвет в Ловеч Петър Цолов, заместник-кметът на Община Ловеч Венцислав Христов, директори и учители от областта, които имат отношение към темата. С презентации за опита в съответните общини се представиха  зам.-кмет на Петрич Илияна Попова и кметът на Ловеч Корнелия Маринова. Своя опит споделиха отец Любомир Казашки, Наталия Хумбаджиева от СУ „Св. Климент Охридски“, Милка Аладжова от ОУ „Христо Никифоров“ и други. Бяха повдигнати въпроси за важността на връзката живот – вяра, за липсата на учебни програми, помагала и средства, както и за това, че е хубаво БПЦ да дава препоръки кои учители могат да преподават по религия.

Преди началото на самата дискусия ловешка детска група по религиозно възпитание изпя песен за вярата, като изпълнението бе посрещнато с аплодисменти.

Организатори на събитието са Ловчанска митрополия, Община Ловеч и Фондация “Дарби”, със съдействието на преподаватели от СУ “Св. Климент Охридски” и Богословския факултет.