Професионалното образование е една изключително важна брънка от цялостната система на училищното образование и за мен е истинска радост, че мога да ви приветствам тук, специалистите от Габрово, Велико Търново, Плевен и Ловеч. С тези думи кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова се обърна към участниците в Регионалната среща за развитие на професионалното образование и обучение (ПОО), организирана от РУО Ловеч на 2 октомври в дом „Преслав“ в Ловеч.

В срещата участва заместник-министърът на образованието Таня Михайлова, както и областният управител на Област Ловеч Георги Терзийски.

Кметът Корнелия Маринова посочи още, че активната политика на сегашното правителство по въпросите на образованието е от изключително важно значение за всички. Специално за Община Ловеч сумата към образователната сфера възлиза на  8 033 245 лева, като това са средства по ОП „Региони в растеж“. Ще бъдат реновирани седем училища в града, три детски градини и една ясла.  Двете от трите професионални гимназии в града ще бъдат ремонтирани. Кметът съобщи, че в четвъртък предстои първа копка на ремонта в Националната гимназия по ветеринарна медицина „Проф. д-р Димитър Димов“ в Ловеч.

Професионалното образование е в най-високото ниво на скалата на моите приоритети, каза в приветствието си областният управител Георги Терзийски. Той сподели, че областната администрация работи добре с общините, с образователните институции и с работодатели, но трябва да се променят нагласите и да се утвърди убеждението, че изборът на професия е една от най-важните стъпки в живота на младите хора.

Дълго време професионалното образование у нас беше в ъгъла, не беше най-уважаваното, каза заместник-министърът на образованието Таня Михайлова. „Крайно време е този модел да се прекъсне, крайно време е да се променят нагласите. Професионалното образование дава неща, които не се случват в други области  – дава диплома, дава и свидетелство за професионална квалификация. То предлага и най-бързо реализираната добавена стойност, образование, което веднага след завършването човек може да започне своята реализация“, мотивира се зам.-министър Таня Михайлова.

Срещата в Ловеч продължи с презентации на специалистите по професионално образование и обучение.

1 коментар

  1. Заради л….та,да се чете кашата, която забърка некомпетентната зам министър Таня Михайлова, днес изпратих следното писмо:

    Уважаема госпожо Кастрева,

    Като родител на ученик в Софийска математическа гимназия и член на Обществения съвет на същата съм притеснен относно случващото се в това училище през последните два месеца. В продължение на две години съм имал възможност доста често да наблюдавам и взаимодействам с бившия вече директор на СМГ г-н Анотни Стоянов. Това е един отдаден на работата си човек, който направи много за училището. С огромно учудване и неразбиране научих, че г-н Стоянов е отстранен от поста поради несправяне с работата си. Това за мен лично е една неадекватна на ситуацията и доста непрофесионална оценка за директор, извел училището до най-желаната от всички първа позиция в много от класациите на училищата в България. Още повече на фона на ширещите се в СМГ, а и не само там, слухове, че за директор на гимназията е определен човек, г-н Димитър Димитров, който през последните години е положил немалко усилия в това да разрушава имиджа и злепоставя Софийска математическа гимназия в публичното пространство.

    Госпожо Кастрева, наистина ли смятате, че с уволнението на един доказал се с възможностите си и отдадеността си на каузата Софийска математическа гимназия директор и назначаването на негово място на хора, направили много за съсипването на доброто име на същото това училище, Вие взимате най-правилното и добро и за нашите деца, и за СМГ, решение? Призовавам Ви, ако дочутото от мен наистина е вярно, да преосмислите решението си, и да направите най-доброто за флагмана на българското средно образование Софийска математическа гимназия!

    Оставам с надеждата, че нашите деца и техните учители ще видят едно мъдро и разумно решение!

    Поздрави,

    Тодор Пеев,

    Родител и член на Обществения съвет на СМГ

Comments are closed.