Проектозаконът за физическите лица и мерките за подкрепа има едно много важно качество – кара ни да усещаме вътре в себе си, че не сме просто материя, а сме човеци, каза кметът на Ловеч Корнелия Маринова при откриването на днешната конференция “Правото на избор – път към личното достойнство на хората с интелектуални затруднения!”

И допълни: „Доверителната връзка между подкрепян и подкрепящ, която този закон извежда като движеща сила, е нова и важна конфигурация, която ще продължи да се утвърждава. Тя е съпоставима с Нещата излязоха на яве, след като френските служби през последните две години разкриха, че руският културно-религиозен център в Париж, зад „мистиката“ всъщност се занимава с шпионска дейностнай-дълбоките пластове на обществото – семейната общност. И според мен тя отдавна съществува по естествен път между отделни хора, а сега става и институционна.“

Форумът в Ловеч бе открит от областния управител на Ловеч Ирина Митева, под чиято егида се провежда. Малко по-късно в работата се включи и народният представител Антон Долапчиев.

Конференцията събра заинтересованите страни по темата за запрещението – една практика, с която трябва да се разделим. За целта се подготвя Закон за физическите лица и мерките за подкрепа, който е минал на първо четене в Народното събрание. Целта му е да синхронизира националното ни законодателство в областта на запрещението с европейските стандарти.

Проектът е съобразен с българските условия, каза в лекцията си Надя Шабани, директор на Български център за нестопанско право, която не пропусна да съобщи още в началото, че дядо й е от Ловеч и има особено добри чувства към този град.

Български център за нестопанско право и Българска асоциация за лица с интелектуални затруднения от години се борят да бъде отменен режимът за поставяне под запрещение, който не само е загубил своя смисъл и роля, но се е превърнал в унижение.

Проектозаконът все пак предвижда някои ограничения за хората с интелектуални затруднения, но съдът ще избира според състоянията на хората различни мерки и това ще става най-вече със зачитане на личната воля. Предвижда се и наказателна отговорност за т. нар. „подкрепящ“ гражданин в случаите на измама и злоупотреба с доверието на хората с умствена изостаналост, психична болест или деменция.

Мария Недялкова от Сдружение “Закрила” в Ловеч разказа подробно на какво да подложени хората, поставени под запрещение, как те нямат никакви граждански права, не могат да сключват брак, да гласуват, да купуват и продават имущество.

Възпитаници на Дневния център за деца и възрастни с увреждания в Ловеч разказаха свои лични истории. Беше организиран и новогодишен базар от децата, както и от Център за хора с психични заболявания в Ловеч.

3 коментара

  1. Просто изповръщани думи в безмислен словоред от неразбиращ човек

  2. „Доверителната връзка между подкрепян и подкрепящ, която този закон извежда като движеща сила, е нова и важна конфигурация, която ще продължи да се утвърждава. Тя е съпоставима с/??!! не разбрах с какво е съпоставима??!!/ “….Следващата”мисъл”,ако въобще е мисъл/?!/е пришита по принципа”Ни в клин,ни в ръкав,ама ние да си го кажем!”Преценете сами – от връзката межде хората,та кам шрионската Русия?!Щото тя само Русия шпионира.А разкритията на “Уикилийкс”- Джулиан Асанж за шпионажа на САЩ над правителствени лидери в Европа и света с цел….сещате се каква?!Просто тия разкрития ги забравяме.Тях ги няма! Пеем в хор със САЩ,щото от там ни задават дневния ред в държавата на Борисов!
    “Нещата излязоха на яве, след като френските служби през последните две години разкриха, че руският културно-религиозен център в Париж, зад „мистиката“ всъщност се занимава с шпионска дейност”
    Предполагам,но надявам се тъпият ПиАр агент на Корнелия Маринова,по-добре звае, дали следващите думи се отнасят за “шпионажа на Русия” или пък за отношенията между подкрепян и подкрепящ?! …” най-дълбоките пластове на обществото – семейната общност. И според мен тя отдавна съществува по естествен път между отделни хора, а сега става и институционна.“
    Ако по същият начин е съшиван и рекламираният Закон за подкрепяните и подкрепящите?….Чака ни трудно осъзнаване,че не бива да се преправят закони,правени от истински юристи и издържали изпитанията на годините,с нови закони съшивани по ръчен труд в час на класния ръководител Борисов по инструкции от плантацията брюкселски зелки.

Comments are closed.