marinova910131Това народно събрание показва тотална немощ, намираме се в абсолютна парламентарна криза. Това заяви на пресконференция днес в Ловеч народният представител, избран от листата на ГЕРБ за област Ловеч Корнелия Маринова.

„Вижда се, че важни решения като ратификация на Европейски конвенции не могат да се приемат без гласовете на ГЕРБ, защото както и да има подкрепа това правителство, то не може да си събере народните представители, които да му гарантират кворума. И не е работа на опозицията да гарантира кворума, а на депутатите от управляващите партии. На 26 септември, когато трябваше да се обсъжда вотът, те нямаха кворум, а аргументите трябва да се чуят от всички, а и те къде бяха да защитят кабинета си. Нямаше ги и на 3 октомври, когато се гласува ратификация на конвенция и ние поискахме прегласуване, за да им покажем, че без гласовете на ГЕРБ не мога да приемат такива важни не само за нас, но и за ЕС документи, защото депутатите от управляващите партии не са в зала”, обясни Маринова.

По думите й последното проявление в тази посока бе кворумът на 4 октомври. „Не може лидерите на тези велики политически сили – казвам го с огромна доза ирония, да не са там и да гарантират нормалната работа на Народното събрание. Те винаги тръбят, че правителство е стабилно, като е стабилно защо обещанията се отлагат във времето, защо говорим за 250 000 работни места, които щели да бъдат разкрити към края на мандата, а в момента имаме ръст на безработицата 13 % – нещо, което отдавна не помним. Защо говорим, че ще преборим контрабандата, а толкова малко приходи не е имало от времето на предишната тройна коалиция”, каза още народният представител и допълни, че има тотално разминаване между поети ангажименти и реалностите, които се случват.

„Министърът на образованието отрича отпадането на делегираните бюджети, колегата й Стойнев говори именно това, в публичното пространство излиза абсолютно противоположна информация, и хората се чудят къде е истината и къде лъжата. Ние не искаме да живеем в лъжа. И не искаме да работим с лъжа. Искаме решенията ни да бъдат в интерес на гражданите, а предложенията ни не се зачитат дори в парламента”, каза още тя и подчерта, че „това народно събрание в момента е един парадокс”.

„Първа политическа сила сме, трябваше да съставим кабинет, другите три партии не поискаха. Съобразихме се, подадохме ръка за конструктивна работа, чуха се груби нападки, избра се председател на НС отново в противоречие на всякакви норми. В момента четвъртата политическа сила, ако влезе, ако благоволи, ако „фикусът” е там има заседание, има кворум и парламентът работи. ДПС се вихри и предлага министри, зам.-министри, областни и зам. областни, главни секретари на ОА /визира смяната на главния секретар на ОА – Ловеч с активист на ДПС!/, шефове на агенции и всякакви постове. В това време БСП играе ролята на параван. ГЕРБ в тази пошла игра не иска да участва. Ако искат да управляват, нека са там и да си следват обещанията, с които дойдоха на власт. Това очевидно не става, изходът е оставка”, заяви Корнелия Маринова.

Корнелия Маринова информира медиите за поетия от нея ангажимент докато бе представител в Комитета на регионите. „Ангажирах се, че община Ловеч ще бъде представена в Брюксел пред представителите на всичките 27 страни членки на ЕС, кметът подкрепи тогава това, но когато получи поканата от мен, отказа. Реагирахме светкавично и днес община Летница ще бъде представена на този престижен форум заедно с община Габрово. И преди бях готова да съдействам с превода, но след отказа на Ловеч, направих това за община Летница”, обясни народният представител.

Маринова взе отношение и по въпроса с план сметката за разходите по чистото в Ловеч, която бе приета наскоро от общинския съвет.

„План сметката е една голяма лъжа. Количествата, които са заложени за събиране и депониране в депото от община Ловеч, се предвижда да бъдат 20 698 тона. Същевременно като отчисления са калкулирани 17 593 тона. Губят се 3000 тона и аз питам кого лъжем – държавата или гражданите”, попита риторично Маринова и апелира медиите да намерят отговор на въпроса „какво ще даде произведението от данъчната оценка на всички имоти на територията на община Ловеч и промилите, с които се определя такса битови отпадъци на база тази данъчна оценка, за да я сравним с план сметката”.

„И като председател на общинския съвет, и като народен представител тази информация на мен не ми бе дадена, а това е важен въпрос, който касае жителите на община Ловеч. Кого лъжем – държавата или гражданите, или и двете страни и къде е истината”, акцентира Корнелия Маринова.

1 коментар

  1. Ма ти чуйш ли са кво приказваш ма даскалицо пр….?

Comments are closed.