km2110131В Ловеч подготвят текстилен инженер за изпълнителен директор на местното ВиК-дружество по нареждане на местния БСП велможа Димитър Горов. Така коментира точка от проекта за дневен ред на предстоящото заседание на местния общински съвет на пресконференция народният представител от ГЕРБ за областта Корнелия Маринова. 

„Питам защо трябва да се освобождава съветът на директорите. Защото примерът на кадровика Станишев е заразен за местния БСП велможа ли? Защото реално Тихомир Матеев, който се предлага за изпълнителен директор на ВиК-дружеството е текстилен инженер. Има проект на наредба, която казва, че изпълнителният директор трябва да е или юрист, или икономист, или ВиК инженер. Имаме действащ ВиК инженер, а искаме да го заменим с текстилен инженер, само защото е в роднинска връзка с Горов – депутатът му е кръстник”, изрази възмущението си Маринова. Тя цитира данни на Световната банка, от които е видно, че от 51 дружества ловешкото ВиК е на 8 място по финансови резултати. „Кое тогава обективизира тази необходимост. Защото местният велможа е казал, защото единият е кръстник на другия, нали го отричаме това… Нещо повече, вече има огромен натиск върху общински съветници как да гласуват”, алармира тя.

Аргументите на Маринова за безпринципната смяна подкрепи и колегата й Николай Нанков. „Не видях никакви адекватни мотиви и за смяната на главния секретар на Областна администрация Ловеч Константин Карловски – човек с повече от 20 години административен опит. Това, че на неговото място е назначен човек на ДПС е безпринципно решение, с което надали и Областният управител е бил съгласен, не става ясно новият дали е по-добър, с какво е по-добър, дали ще защитава по-добре обществения интерес, но е назначен, само защото има договорка с коалиционния партньор”, коментира Нанков, който в предишния мандат бе областен управител и има лични наблюдения от работата на Карловски.

Корнелия Маринова се възмути и на проекто решение на местния парламент, с което 807 000 лв от общинския фонд за приватизация, инвестиции и следприватизационен контрол ще отидат за изплащане на финансова корекция по проект на община Ловеч. „Има закон, в който се казва в какви случаи тези средства могат да се използват – читалища, училища, болници, капиталови разходи и т. н. Вместо да подпомагаме училищата, които със собствени средства от делегираните си бюджети финансират проект по енергийна ефективност, ние ще плащаме чужди грешки. По този начин ощетяваме децата, техните родители, лишаваме гражданите от наистина стойностни неща. Защо? Кой е осъществявал надзора по проекта, кой го е извършил в крайна сметка, кой е виновният за тази санкция, кой е подписал обществената поръчка, да се търси отговорност от него”, попита риторично народният представител.

Маринова коментира и Законопроектът за изменение и допълнение на ЗМДТ, който бе обсъждан в НС, но още не е взето решение по него. „Това е доказателство за абсурдността на ситуацията – да се правят законови промени, без да са съгласувани, без да са обсъждани, а и това е в абсолютно нарушение на закона за нормативните актове, където е казано, че трябва да има откритост, обоснованост и съгласуваност. Хората не бяха чули за този законопроект, НСОРБ също не се е произнесло”, обясни Маринова и се спря конкретно на такса битови отпадъци. „По време на обсъждането взе думата и колегата от БСП Димитър Горов и каза, че една от промените в законопроекта касае ТБО, а именно, че не може да се определя ТБО на базата на данъчната оценка, балансовата стойност или пазарната цена. Тази промяна дефакто нищо не значи, тя няма никакво практическо приложение, не е конкретна, но поне доказва, че имаше смели областни управители, които атакуваха неправомерни решения на общински съвети за определяне на ТБО, и с усилията на националния омбудсман, и на НСОРБ в тази посока се стигна до категорично становище, че не бива на тази база да се определя таксата, че принципът „замърсителят плаща” е единственият, който трябва да се прилага и че трябва да се търси начин за по-реалистична методика, а не ТБО да се превръща в имуществен данък”, обясни Маринова, която преди да влезе в НС бе председател на Общински съвет Ловеч и радетел за промяна методиката за определянето на таксата.

На пресконференцията Корнелия Маринова повдигна и други въпроси, поставени пред нея по време на приемните й. „В кв. Гозница хората повдигнаха въпроса за работата по проекта на общината за подобряване на водоснабдителната и канализационна система на община Ловеч. Надявам се, че сигналът, който подаваме в момента, и начинът, по който се изпълнява проектът там, ще даде достатъчно основание на общината за по-ефективен и непрекъснат контрол. Бях на приемна, чух хората, после на място се убедих каква е ситуацията – хората не могат да се движат. Да не говорим за коли на Спешна помощ, на Пожарната, ако стане нужда, и в момента има закъсал камион, хората кански протестират и затова, че не се изпълнява по тяхно убеждение технологията за обратното насипване, което се изисква по нормативни документи. Тоест реално община Ловеч е бенефициент по този проект, фирмите работят, но аз не видях там строителен надзор. Да не говорим за кофите за боклук, разхвърляните отпадъци. Искаме хора от Гозница да живеят по-нормално. Те са готови на неподчинение, но аз мисля, че преди това да стане, общината може да си свърши работата с конкретни действия”, разказа наблюденията си Маринова.

По думите й „една от гордостите на това правителство в първия вот на недоверие беше, че „страхът си е отишъл”. Няма такова нещо, страхът се завръща с пълна сила. Тази сутрин се срещнах хора от с. Сопот. Те сигнализираха за автобусите по линията Тетевен-Ловеч – шофьорът се кара с другите фирми, автобусите неудобни. Подобни сигнали имаме и за линии тук в града, хората искат и допълнителни автобуси. При положение, че има целева субсидия за градски транспорт, хората да си плащат, защото не можем да направим транспортните схеми така, че да се удобни за гражданите – питам тогава кой кого обслужва – градският транспорт хората, или обратно”, коментира още местни проблеми народният представител.

3 коментара

  1. “Популизмът, който вкара „Атака” в парламента, това, че Станишев, Местан обвързаха своето управление с тази партия, направи така, че всички да се подведем по всеобщата лудост.” Б. Борисов
    ………………………………………………………….
    ??? И какво излезе накрая, май е все едно дали си чер или бял народен избраник, щом мислиш с главите на продавачите на дини….

  2. Досегашните и сегашните шефове на ВиК кой знае какво не направиха, но много крадяха. Дано това момче поне да не краде. И по-малко да си играе игрички на компютъра.

  3. И моето желание е членове на парламент и правителство да са хора с дипломи по икономика и право от реномирани университети ама на, напълнихме ги с даскали и стана един голям цирк… Честно казано, все едно ми е по какво са учители – по биология, философия или българска литература…

Comments are closed.