marinova1109131„Очевидно е, че държавата трябва да се намеси по-активно за разрешаването на проблема с просрочените задължения от 1,5 млн. лв. на ловешката болница. През последната година и половина има натрупване. Очевидно е, че одитните и разследващите органи трябва да се включат по-активно. В крайна сметка Съветът на директорите – този, който е в момента, който е довел до натрупването на тези задължения, продължава да работи, а той трябва да бъде сменен, като всеки един от тях да носи отговорност за тежкото състояние на болницата”.

Това заяви депутатът от ГЕРБ Корнелия Маринова на пресконференция в понеделник. По думите й тя е провела разговори с лекари от лечебното заведение и среща с прокуриста д-р Донка Минкова и зам.-директора д-р Снежина Митова. „Притеснявам се, че можещи и способните лекари са изправени пред сериозни проблеми, а ние трябва да направим всичко, за да ги задържим. Трябва да се предприемат незабавни действия. Ловешката болница, като най-голямото здравно заведение в областта, трябва да бъде гръбнакът на здравеопазването в региона”, каза още Корнелия Маринова. Тя поясни, че в момента в медицинския персонал има тревога, породена от недобре разяснен механизъм на изплащане на заплатите, а това създава допълнително напрежение.

„Имаме сериозни основания общинските съветници от ГЕРБ да не подкрепят бюджета на община Ловеч за 2015 г. Една от причините е липсата на приет отчет за изпълнението на бюджет 2014. Законът дава възможност отчетът да бъде гледан по-късно, но липсата му не дава възможност да се прецени изпълнението на бюджета за миналата година”, обясни още Маринова, която е и общински ръководител на ГЕРБ в Ловеч. По думите й друга причина е, че в бюджета няма заложени просрочени вземания на общината, а това води и до липса на заложени разходи, от които общината има нужда предвид състоянието, в което е. Според народния представител в приетия без гласовете на ГЕРБ и СДС бюджет е заложен кредит от фонд „Флаг” в размер на 1,043 млн. лв., който щял да бъде дългосрочен за два проекта. „Освен, че е изтекъл срокът, по който може да се поеме такъв дълг, има и друго обстоятелство – от „Флаг” може да се иска такъв кредит за предстоящо изпълнение по договор. А тук става дума за вече изпълняван договор, по който са наложени финансови корекции”, поясни още Маринова.

„ГЕРБ не може да стане съучастник в непрозрачно и провалило се управление. Всички виждаме години наред какви бюджети се приемат. Бюджет 2015 на община Ловеч не води нито до развитие, нито да устойчивост”, бе категорична тя.

Корнелия Маринова коментира и въпроса с опазването на горите. „Стана ясно, че в рамките на два месеца са въведени 9 мерки, които да създадат повече ред в системата. Стана ясно, че се е увеличила двойно горската стража, стана ясно, че се търси съдействието на полицията, защото често пъти горските инспектори са нападани”, подчерта още депутатът и допълни: „Министър Танева призова за общи усилия в националната битка за опазване на българската гора. Казвам това, защото съм част от народните представители на ГЕРБ, които подписаха мораториума върху износа на дървесина за 3 месеца. Това няма да реши проблема, но това е времето, през което ще трябва да се приемат двете наредби – едната, която е по Закона за горите, отдавна трябваше да бъде приета”, подчерта още Маринова.

1 коментар

  1. И къде беше ТАЯ Корнелия до като беше общински съветник?! Проблема с болницата не е от вчера! Ще му се и невидяли и даскалиците……….и те политици станаха!!!!!!!!!

Comments are closed.