marinova1401141Апелирам местната власт в Ловеч да има еднакво отношение към децата от града и селата. Това заяви на пресконференция народният представител от ГЕРБ Корнелия Маринова, общински ръководител на партията. Повод за думите й бе липсата на кадри в две детски градини в Ловеч „Теменуга” и „Люляче”. Маринова попита риторично защо ремонтът в детската градина в Александрово „трябваше да тече през зимните месеци – ноември и декември. Да бъдат трите групи събрани в едно помещение, да не протича учебен процес така, както е необходимо, що за организация е това”.

„Още октомври съм провела първи разговор с ресорния зам.-кмет, после с кмета на общината,  след това с РИО на МОН, където имам пълно разбиране, след това с министър Клисарова, за да се стигне до питане в НС за осигуреността с педагогически специалисти в тези две детски градини и съответно неосигуреността на дейностите през целия ден. Там се получава така, че децата трябва да бъдат само с един учител през целия ден, който да ги буди, да ги облече, да им сервира, да им отсервира, оттам насетне да провежда учебна дейност, междувременно да поддържа парното, което е в друг етаж, защото ако спре тока ще стане страшно /без да е специалист/, да издава децата на родителите и в 17 ч. да хване автобуса и да си тръгне. Дали децата са в Ловеч или в селата – в Славяни, в Лисец, в Александрово, Йоглав, Дойренци, хайде да се обърнем и към тези деца, те също са деца на нашата община и заслужават не по-малко внимание”, коментира Маринова пред медиите.

Тя се спря и на проекта за енергийна ефективност, който тече в три ловешки училища и една детска градина. „Тревога с мен сподели и един от директорите на училищата. Той лично поставя под съмнение проектирането по отношение на основната цел на проекта. Температурата, която се постига в основната сграда след монтажа вече на новата отоплителна инсталация, няма да отговаря на очакванията по енергийна ефективност. Вече, доколкото разбрах, е внесена и докладна в общината. Да не говорим, че не се спазват сроковете. Апелирам към общинската администрация – това са три важни основни училища, на децата им предстои външно оценяване, в момента децата се обучават в невероятно тежки условия, каквото и да правят учителите усещам, че се затрудняват, децата още повече. Кой ще е виновен, ако децата не дадат добри резултати май месец. Междувременно чувам, че се хвърля упрек върху директорите – не, те нямат вина. Всички процедури са провеждани от община Ловеч. Давани са обещания, че ремонтите ще приключат бързо, дори някъде щели да приключат до Нова година. Вече е ясно, че дори до март няма да са приклюили всички. Настоявам да се активизира администрацията, да се контролират договорите, да се спазват по линейния график дейностите, и да не се хвърля вина върху директорите на училищата”, бе категорична народният представител.

Корнелия Маринова изрази възмущение, че още отсега, месец след приемането на държавния бюджет,  се преразпределят пари от него за неотложни разходи към  различните министерство и защо това не е станало при приемането на закона. В проекта за постановление за изпълнение на държавния бюджет, публикувано на официалната страница на МФ, всъщност показва, че се преразпределят 60 млн. лв. от централния бюджет между отделните министерства – МнР – 22,4 млн. лв в повече, МИП – 15 млн. лв, МЗ 7 млн. лв, МВР – 6 млн. лв за безопасност на движението, МП – 6 млн. лв и т. н. „Това е пример за лошо планиране. Очевидно става дума за програмно финансиране, ние настоявахме това обсъждане да се случи в зала и тези пари да залегнат в бюджета, но то не се състоя. Казвам всичко това, за да стигна до образованието. Казано е, че училищата ще получат за постоянни разходи допълнителни средства в размер на 27 000 лв, а за детските градини – 17 000 лв. Това, което ме притеснява, е простата аритметика – ако се умножат тези средства по броя на училищата и детските градини, ще се получи сума над 100 млн. лв. Питам откъде ще дойдат тези пари. Такива пари в бюджета за образование няма, от централния бюджет ли ще бъдат или от единния разходен стандарт. Убедена съм, че това ще бъдат средства именно от единния разходен стандарт. В публикации пише: „…ще получат допълнително”. Ако е допълнително защо не бяха заложени. Ние имахме 100 млн. лв, за тях внесохме предложения как да бъдат разходвани, да се увеличи този разходен стандарт, говорихме много в зала. 22 млн. лв ще отидат за висше образование, значи нямаме 100 млн. лв. Това ме притеснява”, изрази тревогата си Маринова.

7 коментара

  1. Голяма активност! Двама души под различни форми отправят критики! Не виждам такава активност в материала за Тихолов или той е направил повече от Маринова за Ловеч, или пък не чете материалите си, или той просто не е интересен за тук коментиращите?

  2. Като гледам как го чете всичко това написаното дали знае за какво иде реч.

  3. Тази да каже ккво е направила за Ловеч досега, пък тогава да изказва мнения и дава препоръки какво и как да се върши.

  4. писна ми от тази лицемерка лъжепатриотка

  5. госпожа маринова аз желая да започна работа в една от тези детски градини

  6. защо лъжите младите специалисти в образованието

  7. къде са тези свободни места за учители в детските градини

Comments are closed.