Няма категорична яснота, ще плащат ли родителите такси за детските градини! Няма и официално съобщение от Общински съвет!

Павлин Иванов

На 25-ти януари, Общински съвет проведе извънредно заседание само с една точка, по повод върнатото решение № 893/28.12.2018 г. от кмета на Община Ловеч за ново разглеждане. Според  ЗАКОНА ЗА МЕСТНОТО САМОУПРАВЛЕНИЕ И МЕСТНАТА АДМИНИСТРАЦИЯ, който всеки един съветник трябва да познава, процедура дава три възможности на съветниците, според чл. 45, т. (9):

Общинският съвет може:

– да отмени,

– да измени или

– да приеме повторно върнатия за ново обсъждане акт.

На заседанието, беше прочетен проект за решение, с който да се измени оспорваното от Корнелия Маринова решение за освобождаване от такси. То не се събра мнозинство и съответно, не беше прието.

Председателят на Общински съвет Ловеч, НЕ подложи на гласуване другите две възможности: съвета да отмени или да потвърди решението си.

За съжаление, и нито един съветник не направи това, а беше допуснато заседанието да бъде закрито, без да бъдат гласувани задължителните според ЗМСМА възможности. Странното е, че Закона не предвижда подобно развитие – едно решение да бъде оставено в нищото.

Законодателят също не е предвидил възможността, мнозинството в общинските съвети да се държи безотговорно и да бяга от решаването на проблем като този!

От друга страна, Кмет Маринова е върнала решението без да обясни, с какво точно решението нарушава закона. Според нея и нейните съветници. На заседанието беше изрично попитано поне 3 пъти, кой точно член е нарушен, с оглед да бъде направена корекция, ако има такова нарушение. Отговор от страна на администрацията нямаше.

Ето и факти за размисъл:

  1. Кметът Корнелия Маринова, отсъства от това важно заседание.
  2. От страна на администрацията, присъства единствено Венцислав Христов, които на практика отказа да отговаря на въпроси на съветници и медии и не взе отношение на заседанието.
  3. Цветан Георгиев, другият заместник кмет, който отговоря за финансите на Общината, също не присъства. Нито негов подчинен. А въпросите свързани със спорното решение касаят финансите на общината и бюджета.
  4. Удобно, 9 (девет) съветника си бяха намерили друга работа и не сметнаха за важно да участват във взимането на решение, касаещо стотици родители на деца в Ловеч.

Ето и имената на съветниците, които НЕ бяха на заседанието:

Нели Читинова

Венцислав Петрушев

Доротея Цанкова

Цоло Гачев

Ертан Хасан

Теодор Арсов

Кирил Гумнеров

Ангел Заимов

Иван Минков

 

Какво следва от тук нататък?

Едната възможност е, решение № 893/28.12.2018 г. да влезе в сила, след като Председателя на Общински съвет го обнародва.

Втора възможност, много по-вероятна, кмета Маринова да обжалва решението в съда. Самото обжалване, отново ще спре силата действие на решението, неясно за колко време.

Третата възможност е, никой нищо да не направи, като администрацията обясни, че върнатото решение № 893/28.12.2018 г. не е било потвърдено от Общински съвет, както изисква закона и ще продължи да събира такси от родителите. А това е най-вероятната възможност.