d.dimov2801141На 31 януари, петък, на свое заседание Консултативният съвет по въпросите на културата при община Ловеч ще разгледа предложение на Съюза на българските писатели – София, за учредяване на Национална литературна награда „Проф. Димитър Димов“, с която да се удостояват български автори в областта на драматургията и белетристиката.

Димитър Димов, роден в Ловеч, е един от най-крупните съвременни писатели. Книгите му са превеждани на повече от 20 европейски и други езици. Негови произведения са включени в учебниците по литература. В предложението на Съюза на писателите се казва, че Димитър Димов е един от малцината най-значими български писатели, на чието име все още няма учредена национална литературна награда.

Съюзът на българските писатели предлага общинският съвет в Ловеч да учреди наградата със свое решение, а СБП от своя страна ще поеме организаторската дейност за популяризиране на конкурса и ще осигури участие на негови членове в журито.

Проектите на статута и правилника за провеждане на процедура по присъждане на наградата вече са изпратени на членовете на Консултативния съвет за предварителна подготовка. По-важните акценти от тях, които ще бъдат дискутирани, са дали Националната литературна награда „Проф. Димитър Димов“ да се връчва на всеки три или пет години, какъв ще бъде финансовият й размер, съставът на журито, кога, как и къде да се връчва тя и др.

Основни цели на наградата са стимулиране на националния литературен  процес  в духа и идеите на писателя проф. Димитър Димов и утвърждаване авторитета на град Ловеч като активен културен център.

През тази година се навършват 105 години от рождението на големия български писател и драматург.

1 коментар

  1. интересното е, че в нашия град НЯМА улица на името на Димитър Димов.

Comments are closed.