kdk707131Жанина Илиева

Композиторът Иван Михайлов, който от дълги години живее в Холандия, предложи на поетите от Ловеч да напишат текст по негова музика, който да бъде свързан с града край Покрития мост и Осъм. Той отправи предизвикателство не само към творците в неговия роден град, но и към всеки, който би искал да опита възможностите си да напише текст по неговата песен. „Човек има много таланти, но те дремят в него и не са събудени“, смята Иван Михайлов. За себе си признава, че едва в Холандия е открил своите възможности. Там освен, че пише музика, той прави и  школи за цигулка, акордеон, саксофон, флейта, обой, кларинет, тромпет и др. Не крие щастието си от това, че и в Ловеч децата от класа по акордеон на Латинка Банева работят по негови школи.

Иван Михайлов се срещна с творци и граждани на Ловеч в Клуба на дейците на културата и предостави  на желаещите да се включат в писането на текст за песента диск с музиката. Песента е изпълнявана вече на празника на града, но текстът е на английски. Според Михайлов най-добре ловчалии могат да усетят неповторимостта на града и да напишат най-добрия текст за него.  Музиката е конструкцията на една къща – текстът са мебелите, а аранжиментът е наместването на тези мебели в цялото, каза композиторът.  Той посъветва пишещите да се насочат към обикновени неща. Вслушвайте се в това, което казват децата, ако не сте сигурни дали нещо е добро, попитайте тях, разберете какво мислят, каза Михайлов.  До първи септември ще се събират предложенията за текстове на песента, като координатор на тази дейност, е Валентин Вълев от сдружение „Зона Ловеч“. След това отново ще има работна среща с участвалите автори.

Роденият в Ловеч композитор работи с известни български изпълнители. С Веселин Маринов реализира успешни проекти, с Ваня Костова пък го свързва песента, която му е най-скъпа на сърцето  – “Море от нежност”. Музиката за тази песен пише в Холандия, далеч от родината, в момент, когато майка му е зле. Тогава за 45 минути написва тъжна песен за нея, а съпругата му Хилда, когато чува мелодията, предусеща успеха й.  Дава нотите на Ваня Костова и през 2000 г. тя му се обажда, че от 300 песни са избрали само 12 за фестивала “Бургас и морето” и тяхната песен “Море от нежност” е сред тях. Песента взема първа награда. Композиторът отива тогава на гроба на майка си и прошепва, че това е неговият дар за нея. С много обич Михайлов си спомня и за своя баща, който го е учил да пие вода само отвисоко, да има високи мечти.“ Ако човек не опита, няма да знае, че може да постигне нещо.“, казва композиторът.

1 коментар

  1. Ето един вариант от мен:
    Надо мною тишина,
    Небо полное дождя.
    Дождь проходит сквозь меня,
    Но боли больше нет.
    Под холодный шепот звезд
    Мы зажгли последний мост,
    И все в бездну сорвалось.
    Свободным стану я
    От зла и от добра.
    Припев:
    В моей душе нет больше места для тебя.
    Я свободен, словно птица в небесах.
    Я свободен, я забыл, что значит страх.
    Я свободен, с диким ветром наравне.
    Я свободен, наяву, а не во сне.

    Ето и нахвърляно как може да звучи изпълнението:
    https://www.youtube.com/watch?v=LS37dThfm0M

Comments are closed.