obshtina301111На заседанията си постоянните комисии на общинския съвет приеха предложението на кмета Минчо Казанджиев за нова Наредба за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги на територията на община Ловеч. Едновременно с това се отменя досега действащата Наредба, приета през януари 2003 г. и изменяна и допълвана нееднократно.

Промените в Наредбата през 10-те години на действието й са налагани от промени в законите и другите нормативни актове. В момента също са налице противоречия и неточности, излезли при прецизната съпоставка на Наредбата и действащото законодателство. Необходимо е също текстовете в нея да се съобразят с приетата нова структура на общинската администрация.

Извършен е цялостен преглед и анализ на административните услуги, таксите и цените, те са прецизирани и систематизирани, за да придобият по-ясен, точен и икономически обоснован вид, се казва в предложението на кмета. Актуализирани са съществуващите текстове от Наредбата, съотносими с разпоредбите на конкретните закони и подзаконови нормативни актове, вътрешно-нормативни процедури, документи и стандарти за административно обслужване.

С новата Наредба се цели постигане на по-голяма яснота, коректност, публичност и обективност при определянето на общинските такси и цени на услуги. Ясно са формулирани наименовията на административните услуги, за които се събират такси и цени, те са съобразени със Списъка на унифицираните наименования на административните услуги, утвърден от Министерския съвет с последната актуализация през март т. г. С новата Наредба ще се осъществява и ефективен и качествен контрол по отношение на недобросъвестните лица, целящи неправомерно да избегнат заплащането на такси.

С приемането на Наредбата ще се даде възможност на физическите и юридическите лица – клиенти на община Ловеч, и институциите по-добре да се ориентират за услугите, за които общината предлага такси и цени.

Предложението на кмета за Наредбата бе допълнено с някои промени, направени в комисиите по бюджет и финанси, по правно-нормативни въпроси и по икономическа политика и евроинтеграция. Окончателно решение ще вземе общинският съвет на заседанието си на 23 април.