Коледната елха светна празнично пред Ловчанско читалище “Наука-1870 г.” във вторник вечерта, като събитието бе съпроводено с близо едночасова музикална програма. Кулминацията настъпи с обратно броене на събралото си множество пред катедралния храм и с пищна заря. В церемонията взеха участие кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова, заместник-кметовете инж. Ивелина Радевска и Венцислав Христов. До тях застанаха и две красавици, наградени от конкурса “Момиче на Ловеч 2016” – “Кралица на Ловеч” Даниела Кушева и Симона Цветелинова, спечелила приз на Община Ловеч и отличена като любимец на публиката.
В своето празнично слово кметът Корнелия Маринова припомни, че дървото е универсален символ – смята се, че то крепи хармонията в света, защото свързва небето, земята и подземието.

„Но няма по-красиво и вълшебно от коледната елха – тя е царицата между всички видове, изтъкна кметът. Елхата е символ на вечно живото и непреходното, защото през зимата, когато всичко е сиво и мрачно, тя за нас идва да подскаже, че вярата, надеждата и любовта са живи. Не случайно обредното дръвче се свързва с Рождество Христово. И ако на върха грее красива звезда, то е за да напомня за нощта, когато витлеемската звезда възвестила раждането на Христос. И истинската украса на тази вечер са нашите деца – тези красиви и талантливи деца – това е бъдещето на града!“

Изнесената програма потвърди думите на кмета – в нея участваха талантливи деца и младежи. Те с песни и танци изтръгнаха бурни аплодисменти сред многобройната публика пред храма “Св. св. Кирил и Методий”.

Участваха Общинският духов оркестър, вокална група „Сладкопойна чучулига“, балет „Ралица“, вокална група „Звънче“, вокална група „Пееща дъга“, триото Тоня Борисова, Мария Василева и Мартин Борисов, танцов състав „Ловеч“, танцов състав „Елит“ при НЧ „Зорница-2010 – Нено Щрегарски“.

Кметът Корнелия Маринова връчи наградите на участниците в конкурса за най-хубаво украсена коледна елха. Ученици от 1 до 4 клас саморъчно бяха изработили украсата за своите коледни дръвчета, които бяха изложени на площада. Победители станаха децата от ОУ „Свети Климент Охридски“.
Водещият на тържеството Никола Колев накрая съобщи, че в новогодишния концерт в Ловеч ще участва Михаела Филева. Новината бе посрещната с аплодисменти. Празникът завърши с кръшни народни хора, в които се включиха много от присъстващите.