qzgoran1703145Павлин Иванов

Ще насоча вниманието ви към един авариен ремонт, който вече е изпълнен и отчетен като успешен, а след следващите няколко публикации по темата се надявам сами да си изградите мнение за това как се харчат нашите пари и с какъв мотив контролиращите органи и фирми се подписват на официални документи.

Когато се харчат публични средства, т.е. наши пари, съвсем логично е, първо да има защо, т.е. нужда или необходимост. Второ, процедурите по избор на изпълнител трябва да са прозрачни и законни. Трето, всички дейности, заложени в даденият проект трябва да бъдат изпълнение в предписаният обем и със съответното качество.

Крайната фаза на всичко това е полагането на подписи, които трябва да удостоверят, че ремонта е направен в пълен обем и с добро качество.

Обръщам внимание на факта, че с подписите си, лицата упълномощени да контролират всички фази в целия процес, удостоверяват истината, такава каквато е. Освен това, тези подписи трябва да гарантират, че публичните средства са изразходвани по законен и целесъобразен начин, че няма злоупотреби, кражби и компромиси с качеството и обема на свършената работа.

За схемата донор-възложител-изпълнители-контролиращи ще може да прочетете в следващите публикации, в които ще има конкретни имена, документи, цифри и експертизи.

Ще се опитам да разтълкувам значението на всеки положен подпис на някои от основните действащи лица, с които се приема един ремонтиран обект.

Възложителят се подписва накрая за да удостовери, че дадените от него пари са постигнали в пълен обем заложените цели на ремонта. Този подпис гарантира, че възложителят е доволен от свършеното и декларира, че волята му по съответният проект е удовлетворена, т.е. с парите дадени от него е свършено нещо полезно.

Фирмите, изпълняващи строителните дейности с подписа си декларират, че са изпълнили всичко заложено в проектната документация в пълен обем и със съответното качество, а също така, че носят отговорност за не добре свършената от тях работа, ако има такава или за скритите дефекти за определен период от време.

Строителният надзор с подписа си декларира, че е проверил и одобрил както всеки етап от дейностите заложени в проектните документи, така и издаването на обекта в цялост.  Надзора има много важната функция да е на място при изпълнението на всеки етап от СМР. Той носи огромна отговорност за качеството на ремонтните дейности.

Още веднъж искам да подчертая, всеки участник в процеса, от възложителя през проектанта до надзора полагат подписи, т.е. лична отговорност, за това, че даденият проект е изпълнен в пълен обем и съответното качество.

За съжаление, фактите говорят за разминавания между преценките на експертите по документи и реалността. Изниква въпроса: кой контролира контролиращите!

Подвъпрос:

Имат ли интерес всички участници в изпълнението на един проект да работят заедно и да бранят колективно своите интереси, като ги противопоставят на тези на данъкоплатците.

По-долу ще видите снимки на един язовир.  В следващият материал ще видите кой е той, колко пари струва ремонта, кой са главните действащи лица, какво е изпълнено, кой с подписа си е гарантирал, че всичко е изпълнено.

Убеден съм, че сами ще сте в състояние да направите обоснован извод за това как се харчат парите ни, при кого отиват те и дали има схема, в която всички участници вероятно са замесени.

Засега само ще спомена, че конкретният ремонт е на стойност над 400 000 лева, за да може по снимките да търсите къде са вложени.

Ето и снимките, които да ви послужат за размисъл: