• milko1906131Позиция на Милко Недялков – бивш областен управител на Ловеч

И като гражданин, и като бивш областен управител на Ловеч останах безкрайно учуден от поредица съобщения в медиите от понеделник. Те отразяваха как в Монтана се е провела „среща” с участието на високо поставени лица – вицепремиера Меглена Кунева, министъра на икономиката Божидар Лукарски, народни представители, областни управители, кметове на общини и председатели на общински съвети. Говорили са и заместник-министрите Иван Аспарухов и Николай Нанков. Според съобщенията, срещата е имала за цел „да постави началото на дебат за проблемите на Северозападна България, разработване на Стратегия за икономическо възстановяване и развитие на района и начертаване на план за преодоляване на хроничната му икономическа изостаналост”. Въпреки че е пълноправен член на Северозападния район за планиране (СЗПР), Ловешка област не е била поканена за участие във форума, участвали са само представители от областите Видин, Враца и Монтана.

Това е много обезпокоително. Не заради това, че се е проявило правилото, че всички нови управляващи си мислят, че властта започва от тях. Най-малко поради три съществени причини.

Първо, нарушени са принципите на регионално планиране според изискванията и критериите на Европа. Още повече, че въпросната среща е била организирана по инициатива на т.н. Реформаторски блок. А дори на него трябва да е известно, Ловеч не е по своя воля в СЗПР. Но Ловешка област съществува както в единодушно приетата от легитимните органи стратегия на района, така и в останалите документи, част от които вече се изпълняват и с европейски средства. Затова е недопустимо да се правят следните изказвания от високопоставени представители на държавната власт: „Скоро ще има стратегия за Северозападния район (нова, за кой пореден път! Бел. моя), която ще обхваща областите Видин, Враца и Монтана. На нейна основа ще бъде разработена целенасочена инвестиционна политика. Зад стратегията ще стоят определен финансов ресурс и конкретни срокове.”

Второто е свързано с първото. Според изказване на министъра на икономиката Божидар Лукарски тепърва започва изготвянето на „анализ и оценка на възможностите на региона Монтана, Враца, Видин. В резултат на анализа ще се определят стратегическите цели и приоритети за региона, като изпълнението им ще се отчита в годишни доклади”. Което говори за нещо дългосрочно. Така с новата поредна стратегия Ловеч е лишен както от „определен финансов ресурс”, така и от обещаните на срещата от Лукарски привилегии за трите други области: проектите от Северозападна България, с които ще се кандидатства, да бъдат разглеждани като приоритетни или при оценяването им за се дават допълнително точки заради икономическата изостаналост на региона.

Без да се въздържа ще кажа, че при предишното правителство Ловеч пълноправно беше включен както в опитите да се създаде и въведе механизмът на Интегрираните териториални инвестиции, така и в осигуряването на необходимия ресурс и преференции за настоящия програмен период. Не случайно в първата половина на миналата година Министерският съвет на България проведе две от изнесените си заседания във Видин и Ловеч. А това, което става сега, преведено на обикновен език, означава, че нашата област е изхвърлена дори от Северозапада.

Близо година и половина петимата областни управители – на Видин, Враца, Монтана Плевен и Ловеч, работихме съвместно по целия процес на планиране и изработване на документите за периода до 2020 година. Както се изразяват спортистите: Не е имало удари под кръста. След въпросната среща в понеделник в Монтана този синхрон е нарушен. И това е третото от важните неща. Сега се налага правилото, че всеки ще се спасява поотделно – те с високоскоростния път към София, ние – с надеждата, че магистрала „Хемус”, ходейки ту към Плевен, ту към Търново няма да ни заобиколи съвсем. Едно знам: Това не е държавнически подход в решаването на най-наболелите проблеми на региона.

Може всичко около въпросната среща да е и евтин пиар, но на правителствено и депутатско ниво такъв пиар винаги излиза скъп.

И още нещо. Преди да напиша тази позиция, чаках сегашният областен управител да изрази отношение по ставащото. Защото то е важно. Поне по-важно от това, дали депутатът Димитър Горов се е легитимирал пред пазача на входа на областната администрация и неговите млади социалисти са драскали антивоенни лозунги в тетрадката за присъствие на персонала.

Накрая искам да благодаря на хората от областната администрация, с които през моя кратък мандат работихме ползотворно и с разбиране по регионалната политика.

3 коментара

  1. http://lovechtoday.eu/wp-content/uploads/wppa/345.jpg?ver=1

    Милко Недялков изхвърли Ловешка област дори от Северозапада. Имаме новина, той не си е оперирал чувството си за хумор, както се говореше и отново разсмя народа.
    След съня на „смешния човек” – „ОтчетЪт за 17 месеца работа”, днешния смешен сън „Кой изхвърли…” е на път да счупи всички рекорди и да се превърне в най-смешен сън от поредицата – „Сънища реални”. А дано, ама надали.
    Бат Милко, да си жив и здрав и още дълги години да ни разсмиваш.

    п.п.
    Ха, ха, ха…
    Ти телевизор ли ще викаш уе ейй?
    Ко? Не?

  2. Г-н Недялков, искам да Ви напомня, че Ловеч е в Северозападния район за планиране от 2006 година, ако не ме лъже паметта. Представители на ОА участваха във всички срещи от доста години, като такива нееднократно са провеждани и в Ловеч.
    Цитираната от Вас среща обаче няма нищо общо с официалните такива на Северозападния район за планиране, а е изцяло по инициатива на Реформаторския блок и неговите народни представители от областите Монтана и Видин по проблеми, свързани с тези области. Тъй като те не могат да бъдат решавани без участието и на Враца, то на срещата са присъствали и представители на тази област. Сигурен съм, че ако бяхме избрали народен представител от РБ и от Ловеч, то той, вместо да твори циркове по улиците на Ловеч и пише откровени глупости по вестници и форуми, каквато активна дейност развива Ваш близък такъв, щеше активно да участва в подобни мероприятия като това в Монтана, за да защити интересите на своите избиратели, както това правят г-н Великов и особено проф. Вили Лилков.
    Все пак Ловеч е имал косвен представител в лицето на г-н Нанков, колкото и да не Ви е приятно да отчетете този факт в писмото си. Сигурен съм, че Хлапето е в час и с проблемите на Ловеч, и с това какво включва в себе си Северозападния район за планиране, и, бъдете абсолютно сигурен, не би пропуснал момента да осигури присъствието на представители на област Ловеч, ако срещата е налагала това.

    1. Евангелие на Матей, Глава 7:
      15. Пазете се от лъжливите пророци, които дохождат при вас в овча кожа, а отвътре са вълци грабители:
      16. по плодовете им ще ги познаете. Бере ли се грозде от тръни, или смокини от репей?
      17. Тъй, всяко добро дърво дава добри плодове, а лошо дърво дава лоши плодове:
      18. не може добро дърво да дава лоши плодове, нито лошо дърво да дава добри плодове.
      19. Всяко дърво, което не дава добър плод, отсичат и хвърлят в огън.
      20. И тъй, по плодовете им ще ги познаете.

Comments are closed.