vot50520141Иво Райнов

Боже, какви неистови усилия да отвратят хората. Първо отвратиха младите от България  и те хванаха самолетите към емиграция. После отвратиха хората от политиката. След това отвратиха избирателите от избори. Спряха да гласуват. През миналата година отвратиха будните от смисъла да протестират. Сега се напъват да ни отвратят от европейския избор.

Преди десет месеца младите и будните протестираха срещу статуквото, лъжата на прехода и политическата безизходица, заседнала в дискредитираните партии от последните двадесет години. Напук на воплите за промяна виновните партии превзеха парламента.  Двадесет  дена преди евровота са окупирали всичkи избираеми позиции в социологическите проучвания.

Миналото лято хората протестираха с ликовете на виновни политици. Сега същите политици нахално оглавявавaт листите с реални шансове за евромандати.

През юни бурята започна заради наглостта на ДПС. Мафиотската структура на Местан не спря да наглее, преяде с власт и се изхрачи в лицето на протеста.  Тъжно, но антибългарската партия се точи за цели три евродепутата. И то какви!

Преди година гневът се наричаше „Пеевски“. Сега мерзостта се нарича „Пеевски“.  Мръсната ръка на олигархията посяга към Европейския парламент. За да покаже, че България е държава на икономическата зависимост, стъпкания морал  и беззаконието.

Тогава хората заклеймиха  циничния  популизъм  на Сидеров. Сега до него се изправи измекяра  на  икономическите  кукловоди Бареков. Единият говори, че трябва да защитим панславизма от Евросъюза, другият, че ЕС ще ни отнеме независимостта и самобитността. Въпреки това и двамата са узорпирали водачеството в партийните листи, за да станат депутати в същия този лош  Европейски съюз!

Протестите искаха нова политика. Социалните инженери им отговориха с популистко-мафиотския миш-маш „България без цензура“ и новия ченгеджийско-рубладжийски проект „АБВ“. Вместо стъпки към Европа протегнати ръце към  Путин.  Протегнати за да получат обещаните сребърници,  разбира се.  Вместо дебат по европейския дневен ред помия от популистки отпадъци. „България без цензура“ ще работи за безплатно здравеопазване, зеленият Каракачанов срещу безработицата, а „Атака“ за прекъсване на вредното американско влияние и сближаване със славянска Русия.  Без значение, че тези теми въобще не зависят от европейските избори.  Важен е профанският  популизъм, което ще стигне до най-елементарните гласопадаватели.

Мнозина, подобно на мен, очакват дискусия за европейските квоти, европейските субсидии, европейския енергиен съюз, новите инфраструктурни проекти на съюза, икономическите и социални приоритети до 2020 година, отношението към политическия  вандализъм на Русия, бъдещето на Украйна и мястото и Обединена Европа.  Само, че в тези теми няма пиар.

Затова са периферни и в артикулацията на БСП и ГЕРБ. А тези партии ще излъчат единадесет депутати (почти 2/3 от българските евродепутати). Ще представляват позицията на България, а аз не знам тяхната собствена позиция по редица актуални проблеми. Като ги слушам как единственото, което могат е е да си мерят дължината на…листите,  се ужасявам за европейското бъдеще на България.  Сигурно хиляди българи си задават притеснено  въпроса : „Какво точно ще защитават в ЕП?“ Панславизма, „Южен поток“, руските енергийни интереси, посегателството върху независими държави, българските олигарси, родните икономически мародери и юридически подлизури? Най-вероятно личната далавера, измерена в 16 000 евро месечно. Толкова много пари за продажни интереси и национална безотговорност. Отвращението е малко, надига се погнуса!

Социолозите твърдят, че активността на евроизборите ще бъде много ниска. Разбира се, ако отвратените не идат до урните. Тогава ще останат само  отвратителните. Тези,  които определят живота, съдбата и бъдещето ни вече години наред.

Сигурен съм, че искат точно това – да ни отвратят от Европа и изборите. На мен ми омръзна да бъда статист в чужди сценарии. Ако достатъчно хора мислят като мен, сигурно ще потиснат отвращението и ще гласуват. Само за да попречат на неграмотните турци от с. Гюмюшгеран, на лузарите-атакисти от Кърчева махала, на наивните барекови последователи от с. Зинище и червените бабички от Долно кучене да се подиграват с европейския избор на България!

2 коментара

Comments are closed.