logorb1009141Уважаеми съграждани, за да направим информиран избор на 25 октомври, ние трябва да преценим кое е онова важно и смислено послание, което да ни ориентира във водопада от обещания на участниците.

Отправната точка трябва да бъде отговорът на въпроса, дали е наред града ни, доволни ли сме от неговото управление?

За съжаление дългогодишното управление на М. Казанджиев и компания вече се превръща в опасност за бъдещото ни развитие. Във време на избори най-важен е разговорът за начина на бъдещото ни управление. Но този разговор трябва да се води с аргументи и експертиза.

Истината е, че публичните финанси, управлявани с бюджета на общината са ограничени и тяхното изразходване изцяло зависи от кмета и екипа му , но рамките се определят от Общинския съвет.

Това не се разбира от гражданите, които възприемат кметът като най-важна фигура за развитието на общината.

Истината е по-различна.

Общинският съвет е този, който взима решенията, задава посоката, предопределя действията на кмета и контролира изпълнението. Затова в процеса на избори е важно на обществено обсъждане да бъдат поставени политически програми, които са рамкови документи, за един четири годишен мандат. Естествено в един такъв разговор не могат да участват всички, но е задължително присъствието на активните хора, участващи в политически партии, обществени организации, бизнеса.

За съжаление този публичен разговор не се случва, а това е лошо за цялата политическа система. Защото стъпките за възвръщане на изгубеното доверие на избирателите са свързани не само с дейността ни на общински съветници, които взимат решения,а и начина, по който стигаме до политически позиции или печелим властта.

Не е тайна за никого ,че в Ловеч избори и власт се печелят порочно, извън правилата на морала, а често и на закона. Похватите на опорочения избор са много – купуване на гласове, купуване на застъпници и членове на СИК, фалшифициране на изборни резултатите , натиск над социални групи, зависими от реализация на обществени програми, опрощаване на задължения и глоби, натиск чрез висящи дела ,използване на криминални субекти като дилъри на влияние или заплахи, целенасочени социални помощи.

Властта спечелена порочно се упражнява порочно!

Създава олигархично- бандитски модел, който поглъща ресурси, но не създава развитие. Разбира се всичко това не би се случвало без съучастието на съдебната система, която чрез своето снизхождение или бездействие не санкционира подобни явления и не търси отговорност на виновните.

Със загриженост бихме призовали всички политически партии и независими кандидати да осмислят своите действия, защото така спечелената власт не оправдава очакванията на избирателите. Но тази инициатива вече беше дискредитирана от партиите ДПС и БСП, които цинично подписаха подобен апел.

В Ловеч БСП управлява вече двадесет години, в последния мандат с коалиционната подкрепа на ДПС.

БСП създаде модела на олигархичното управление и няма сили да направи завой към положителни промени. Това се признава дори от нейни водещи активисти. В партията липсва ясен лидер, но има множество центрове на влияние, които лобират за корпоративни, частни или просто приятелски интереси.

Върхушката на БСП е настанена на столовете на общинските съветници, в кабинетите на администрацията или в креслата на различни служби. Така тя е изпаднала в практическа невъзможност да се самоконтролира и да търси отчет за действията на овластените политически другари в лицето на кмета и неговия кабинет.

Факт е, че решенията се взимат извън партията БСП и за тях надничат определени бизнес интереси свързани с общинския бюджет, обществените поръчки, концесиите. Каква идейна близост или обществена грижа може да обедини усилията на БСП и ДПС в коалиционна власт.

Класически пример за коалиция на скритите икономически интереси. Зад апатичната предизборна кампания се прави тих план за ново коалиране на тези интереси. Устременият към четвърти мандат кандидат-кмет, не подбира средства и не се свени да договаря изгода с всякакви дилъри на влияние, някои от които непоправимо компрометирани в очите на избирателите.

Новата коалиция се договаря от седмици в скъпите заведения на квартал „Вароша“. Не произвежда цели и послания, фабрикува лъжи и манипулации. Най-прясната и лесно разкрита бе тази за мнимата подкрепа на фондация „Конрад Аденауер“ за кандидатурата на Казанджиев.

Обществото бе засипано с фалшиви признания за сегашния кмет, а зад тях останаха скрити договорките на участниците.

Странно е какво свързва М Казанджиев и специалиста по сирийските въпроси /Страхил Ангелов/ изгонен от БСП. Какво правят в тази компания политически бракониер, който години наред печели присъствие в Общински съвет с купени гласове и служебно влияние във ВиК?

Защо се толерират хора като Тихол Тихолов, прикрил в миналото престъпленията на старата номенклатура и подменил вота на избирателите си?

Отговорът е прозаичен.

Всичко това се прави за да се представи в нова опакова старата коалиция с ДПС, която въобще не е по вкуса на избирателите на БСП. От години Казанджиев и върхушката на БСП търгуват интересите на ловешките граждани в полза на бизнесмени, приближени до ДПС.

Дори по време на кампанията е подписан договор, който облагодетелства едно от най-скандалните лица в ДПС. За изпълнител на рекултивацията на старото градско сметище на Ловеч е избрана фирмата на Делян Пеевски.

Моделът „КОЙ“ е пуснал дълги пипала и в Ловешка община. Само за последния месец и половина са подписани обществени поръчки за над три милиона лева, повечето от които със значително завишени стойности и период на изпълнение над две години пак подарени на фирми, обслужващи бъдещата коалиция.

Обръч от фирми на близки, приятели или коалиционни партньори на местните лидери от БСП практически задушава развитието на Ловешка община. Кметът се хвали с десетки милиони, привлечени по европейски проекти. Хората се чувстват все по-бедни, работата е все по-малко. Тези пари трябваше да ги усетим всички по собственото си благосъстояние.

Само че, този ресурс се източва, чрез обръча от фирми, който печели поръчките, чрез поставени лица и десетки паразити, наредени по веригата на тяхното разпределение. Само едно ново управление може да спре това прахосничество!

Стана практика още преди края на мандата си Казанджиев да бъде изоставян от ключови фигури в управленския екип. Иринка Печева, Младен Младенов и покойният вече Богомил Караджов изоставиха градоначалника повече от изненадващо. И въпреки, че всеки от тях носи упреци за своето участие във властта, в публичното пространство техните действия се коментират като несъгласие с непрозрачното управление и неизгодни за общината договори.

Отговор ще има само ако друга власт влезе в Община Ловеч.

Коалицията „КОЙ“ прозира и зад медийните участия на Минчо Казанджиев.

През миналата седмица кандидатът за кмет бе гост на Беновска в „Канал 3“. Добре известно е, че тази телевизия е част от „медийния портфейл“ на Делян Пеевски. За всеки, който следи отблизо политическите процеси в Ловеч е ясна, че порочната коалиция, сформирана около бизнес интереси се подготвя трескаво за своя четвърти мандат.

Ако това се случи, източването на ресурси ще продължи по план, а възстановяването и развитието на града ще бъде отложено с още четири години.

Все пак решават избирателите!

 

Предизборен щаб Реформаторски блок

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Публикация по договор

1 коментар

  1. Вярвате ли на РБ – НЕ ПРЕДАДЕ ЛИ ИЗБИРАТЕЛИТЕ СИ.ЗАЩО НЕ ОТСТОЯВАХА САМИ КАУЗАТА СИ,А СЕ ПРИСЪЕДИНИХА КЪМ ОПОНЕНТИТЕ СИ.????????????????

Comments are closed.