atanasii1801161Жанина Илиева

Сборникът „Думи за живот“ с непубликувани досега проповеди на един от съвременните проповедници на Православието – Лимасолския митрополит Атанасий, ще бъде представен в Клуба на дейците на културата в Ловеч на 21 януари, четвъртък, от 18 часа. Книгата е подготвена от Ловчанска Света Митрополия и отпечатана с благословението на Негово Високопреосвещенство Ловчанския митрополит Гавриил. Презентация на книгата ще направи отец Михаил. На срещата ще присъства и Ловчанският митрополит.

Книгата е част от поредицата на Ловчанска Света Митрополия “Аз съм Пътят, и Истината, и Животът”. Преводът е на богословът Константи Константинов, който живее в Лимасол и лично познава митрополит Атанасий. Известен е с многобройните си преводи на най-големите съвременни гръцки проповедници.

Първата част на сборника съдържа беседи на владика Атанасий, повествуващи за великите съвременни подвижници на 20-ти в. – Арсений, Паисий, Порфирий, Йаков и Филотей, които, с изключение на св. Арсений, той лично е познавал и е имал рядката възможност да общува с тях и да бъде свидетел на многобройните им благодатни дарове.

Разказът на Лимасолския митрополит е изключително жив, с особена сила завладява вниманието и проникновено чертае личността на тези духовни великани на нашето съвремие. Не малко място е отделено и на поразителните чудеса, ставали по молитвите на светите старци – чудеса, на които митрополит Атанасий или е бил свидетел, или познава хората, с които са се случили.

Във втората част на сборника Лимасолският митрополит съсредоточава своето слово върху различни аспекти на Православното богословие и духовен живот. Засегнати са различни теми: за съвременния стрес и безпокойство, за борбата със страстите и очистването от тях, за страданията и скърбите в живота, за духовната незрялост, за човека като икона на Бога и Божията любов и др.