Кметът на с. Йоглав, община Ловеч, Ирена Георгиева, заедно със Златин Михайлов, началник на РУ на МВР Ловеч, изпълниха ролите на „домакини“ на тазгодишния обичай „Камила“. Местният автентичен празник се разигра на Ивановден, който по стар стил бе на 20 януари, неделя.

Обичаната от йоглавчани карнавална игра идва от дълбока древност и се предава от поколение на поколение. Организатор е местното читалище „Пробуда 1926 г.“. Този шеговит спектакъл на открито е послание за здраве, берекет, много деца и много пари. Затова цялото население го очаква с нетърпение всяка година.

„Домакините“ Ирена Георгиева и Златин Михайлов първи посрещнаха скъпите гости от далечната страна „Арабастан“ – това са „камила“ и „стохилядна войска“, с надежда и вяра, че техните пожелания за една здрава, по-успешна и щастлива година ще се сбъднат.

Гости на празника бяха народният представител Милко Недялков и общински съветници. На площада се събраха всички жители на село Йоглав, много гости, журналисти. Радостно е, че повече от двадесетте участници, пресъздаващи обичая, са млади хора. Тази година в него се включиха и шестима ученици, които ентусиазирано репетираха и с успех изпълниха своите роли.

След ритуала около атрактивната „камила“ се завъртя голямо празнично хоро, след което камилското шествие тръгна из селото да благослови всички домове.