grobishta205141Кметът Минчо Казанджиев утвърди Правилника за устройството и дейността на бюджетна дейност „Обреди“, съобщават от Община Ловеч. С него се уреждат предметът на дейност, управлението, структурата, численият състав, организацията на работа, правата и задълженията на служителите и управлението на предоставеното имущество.

БД „Обреди“ е специализирано звено на община Ловеч за изпълнение на дейности и услуги, финансирани от общинския бюджет. Не е юридическо лице и осъществява дейността си от името и за сметка на община Ловеч съобразно Закона за общинската собственост, Наредбата за гробищните паркове и изградените в тях обредни зали, Наредбата за определяне и администриране на местните такси и цени на услуги, предоставяни от община Ловеч, с която се и определят цените и видът на предоставяните услуги. Дейността се създава, преобразува и закрива с решение на общинския съвет.

БД „Обреди“ развива две дейности – траурна и радостна. Траурната включва управление на гробищните паркове на територията на община Ловеч и намиращите се в тях административни, ритуални и помощни сгради, съоръжения и техника, предоставени от общината, поддържане на гробищните паркове, в това число и сградния фонд, механизацията и автомобилния парк, определяне на деня и часа на траурния обред, погребението или урнополагането, осигурявайки гробно място, урнови гробове или урнови ниши за покойника. В ангажиментите са още организиране на превозването на покойника до определеното място за погребение, водене на регистър на починалите лица, извършване на траурни услуги, в това число и доставка на траурни стоки и символи в селата в общината.

Радостната дейност включва стопанисване и поддържане на ритуалните зали за радостни ритуали, подготовка и провеждане на семейни празници – сватби, именуване на дете, годишнини, юбилеи, сребърни и златни сватби.

В структурата на БД „Обреди“ са директор, отдел „Финансово-счетоводен“ (2 бр.) и бюро „Обредни дейности“ (12 бр.). Работното време е от понеделник до петък от 8 ч. до 12 ч. и от 13 ч. до 17 ч., като длъжностите „Организатор обредни дейности“, „Шофьор на катафалка“ и „Гробар-озеленител“ са на петдневна работна седмица по одобрен от директора ежемесечен график. (Актуална информация за работното време и предоставяните услуги може да се получи на телефон 0884 704065.)

Имуществото, с което разполага БД „Обреди“, предоставено от община Ловеч, включва централния гробищен комплекс „Скобелево“ (с Дом на покойника) с площ от 85 693 дка, гробищните паркове „Стратеш“ (40 265 кв. м), „Гозница“ (13 100 кв. м) и „Продимчец“ (4500 кв. м), ритуална зала за радостни обреди в Младежкия дом (2724 кв. м) и административна сграда на ул. „Цачо Шишков“ № 5.

Сигнали и предложения на граждани се приемат лично на място, по пощата, по телефон и по електронна поща на адрес obshtina@lovech.bg, анонимни сигнали и жалби не се обработват. Отговорите на сигналите се дават до два месеца след подаването им.

Правилникът за устройството и дейността на БД „Обреди“ е утвърден на основание устройствения правилник на община Ловеч.