kmetalonso2808141Нямаше друг вариант за ягуара. Това заяви  на заседанието на общинския съвет кметът на община Ловеч Минчо Казанджиев, съобщават от пресцентъра на Общински съвет Ловеч. Точка единствена на проведената сесия бе изслушване на кмета за предприетите действия и разпоредената от него проверка по случая с убития ягуар Алонсо. Кметът отговори на всеки от зададените предварително въпроси от общинските съветници, свикали 46-ото заседание на общинския съвет, както и на допълнително възникналите.

     Той посочи, че на 15 август т. г. е подадено заявление за подновяване на лиценза на зоопарка, изтекъл през юни миналата година. Очаква се проверка от Министерството на околната среда и водите в първата половина на септември. Изчакано е с подаването на документите, за да бъде изготвен проект, който да се представи, предвид включването на зоопарка в интегрирания план за градско възстановяване и развитие на Ловеч.

kmetalonso2808142     Лицензът удостоверява годността на зоопарка за опазване на диви животински видове извън естествената им среда чрез отглеждането и размножаването им при контролирани условия. При издаването на първия през 2008 г. са изпълнени всички дадени предписания. Назначени са ветеринарен лекар за постоянно обслужване на зоопарка и биолог. Разширена е площта на вътрешните и външни клетки на бабуин и зелена морска котка и е направено вътрешното им оформяне, изградени са каменни конструкции в откритите участъци на загражденията на муфлони и камерунски кози. Ремонтирана е оградата и е оформен откритият участък на тибетски як, ремонтирано е вътрешното помещение. Направено е ново заграждение на клетката на лъва с осигурена естествена почва с включена растителност и дренажни тръби. Клетката на ягуара е разширена и е осигурена височина от четири метра, поставен е естествен материал на пода и растителност, както и воден басейн според изискванията на вида. Осигурена е естествена почва и растителност в двете заграждения на кафявата мечка. В клетките на вълк, чакал и лисица е извършен ремонт на оградите, вътрешните помещения и водните басейни. На чакала и лисицата са изградени нови укрития от естествени камъни, наподобяващи пещери. В загражденията на бодливите свинчета е осигурена естествена почва за ровене и копаене. Заграждението на бял щъркел и водоплаващи е ремонтирано, осигурено е пространство за летене. Всички животни (и някои птици) са маркирани с чипове, а птиците с пръстени. Създадени са досиета на всеки отделен вид и индивидуални листи за всяко животно. Текущият списък на животните се актуализира всеки месец.

     Ловешкият зоопарк е създаден през 1962 г. и основната част от сградите и загражденията са строени през 60-80-те години на миналия век. В периода 2003-2012 г. всички клетки на маймуни и хищници са ремонтирани и разширени, миналата година са закупени климатици за отопление на двете клетки за маймуни. През 2010-2012 г. голяма част от местообитанията на тревопасните животни са ремонтирани, ремонти са извършени и в сектор „Птици“. Частичен ремонт на водопроводната мрежа в зоопарка е направен през 2005 г., тя обаче се нуждае от цялостна подмяна. Поради включването му в интегрирания план след 2013 г. ремонти по местообитанията на животните не са правени. Извършен е ремонт на административната сграда в стопанския комплекс.

     Ловеч е единствената община в страната със зоопарк, притежаваща ветеринарна клиника, в която се извършват сложни хирургически манипулации по животните, посочи още кметът. За подобни процедури в други зоопаркове търсят външни специалисти и заплащат стотици лева.

     В ловешкия зоопарк по разпореждане на специализираните органи се настаняват за постоянно отглеждане различни видове от дивата природа. Само за последните дни в зоопарка са настанени два щъркела. Миналата година три мишелова и един бухал намериха своя дом в Ловеч, те дойдоха от спасителния център на природозащитната организация „Зелени Балкани“, която инспектира зоопарка. През различните години с протоколи на РИОСВ – Плевен, са настанени за постоянно отглеждане поен лебед, розов пеликан, над десет щъркела, мишелови, кафява мечка. Само преди месец пак с протокол на РИОСВ в зоопарка е настанена конфискувана маймуна зелена морска котка. Всичко това е доказателство, че се признава полагането на добри грижи за животните, подчерта кметът.

     На въпроса къде са били екологът на общината и регионалната екоинспекция по време на залавянето на избягалия Алонсо, той отговори, че екологът няма отношение към зоопарка и по никакъв начин не би могъл да допринесе за залавяне на ягуара. А РИОСВ – Плевен, като подразделение на Министерството на околната среда и водите е контролен орган и няма компетенции по залавянето на избягали животни. Въобще не съществува институция или организация, която да се занимава с това. По-късно по време на дебатите стана ясно, че в Ловеч няма регистрирана НПО, която да е ангажирана с хуманното отношение към животните. Но точно по това са преминали обучение работниците и служителите на зоопарка.

     В момента в зоологическата градина за дистанционна обработка на животните се ползва въздушен пистолет с въглероден двуокис с обхват на действие с точност на изстрела 30 метра, съобщи кметът. Уредът, обясни той, е удобен за работа и предпочитан в зоопарковете заради възможността да се регулира силата на изстрела според разстоянието до обекта. Далекобойните пушки нямат такава опция. А и в никой нормативен документ не е указано с какво точно средство за дистанционна упойка трябва да разполагат зоопарковете. Общината обаче ще закупи нова пушка за дистанционно упояване, увери Казанджиев.

     Кметът обяви още, че са актуализирани правилата за залавяне на хищници съгласно препоръките след проверката. Предстои изготвяне и на проект за цялостна реконструкция на зоопарка, за да се отговори на новите изисквания на нормативната уредба. В интегрирания план на Ловеч в частта му за зоопарка е предвидено цялостна промяна в инфраструктурата и създаване на атракции, поясни управителят на зоопарка д-р Фьодор Вацов.

     46-ото заседание на общинския съвет бе свикано от 11 общински съветници. Те отправиха поканата за сесията на 19 август, а искане за провеждането й депозираха в деловодството на общинския съвет на 11 август. Съветниците свикаха заседанието според разпоредбите на Закона за местното самоуправление и местната администрация и Правилника за организацията и дейността на общински съвет – Ловеч, неговите комисии и взаимодействието му с общинската администрация за мандата 2011-2015 г. Заседанието бе водено от зам.-председателя на общинския съвет Георги Терзийски, след като председателят Тихол Тихолов се оттегли. Той декларира наличие на инцидентен за конкретния повод конфликт на интереси „предвид отказа ми да свикам извънредно заседание по искането на 11 общински съветници от групата на политическа партия ГЕРБ поради ремонт на заседателната зала и предстоящото редовно заседание на съвета, насрочено за 10 септември, на което би могло да бъде разисквана точката за изслушване на кмета“. Тихолов обяви, че това налага да не ръководи заседанието и да не гласува по точката от дневния му ред.

     С гласовете на 25 съветници от общо 25 участвали във вота общинският съвет прие информацията, предоставена от кмета, и му възложи ежегодно до 31 януари да внася отчет за дейността и проблемите на ловешкия зоопарк за предходната година.

8 коментара

  1. дали пък не бързаха за мача и претупаха работата, тоест ягуара
    тия хора са за затвора

  2. От всичко прочетено и видяно на телевизионния екран,а не от обикалящите около проблема въпроси на свикалите извънредното заседание съветници от ГЕРБ,кристализира един въпрос,който пред общинската администрация “виси със страшна сила”.Ето и въпроса:
    Когато един стопанин се грижи само за поболелите се обитатели на къщата,в която значима част от времето си прекарва и той,но не обръща внимание на състоянието на оградата на двора,в който е къщата,нито на причините,които разболяват обитателите,КАКВО СЛЕДВА ДА СЕ НАПРАВИ ?Едно е да работиш в Рум сървиса на хотела,съвсем различно е да си мениджер на този хотел.Нали? Въпрос на преценка,кой за какво…

  3. Друг вариант за ягуара имаше, лошото обаче е , че няма друг вариант за кмет.

    1. Прав си да го е…а

  4. Господин Казанджиев, вместо този подробен и безполезен отчет вземете та сменете част от безотговорните си служители, под чието вещо ръководство години на ред са трупани предпоставки за този инцидент!
    Стига само сме чели дълги и празни високо интелектуално съдържателни изказвания, базирани на “какво ще направим”, а не” защо не е направено до сега!”

    1. “С гласовете на 25 съветници от общо 25 участвали във вота общинският съвет прие информацията, предоставена от кмета, и му възложи ежегодно до 31 януари да внася отчет за дейността и проблемите на ловешкия зоопарк за предходната година.”Както се вижда от предложеното от вносителите и прието от съветниците решение,нищо не е налагало свикване по спешност на извънредното заседание при обявена дата за редовно заседание на 10 септември.Което щеше да икономиса около 4 800 лв.полагащо се на участвалите 27 съветници възнаграждение за това извънредно заседание.При приключването му съветниците от БСП са обявили,че даряват възнагражденията си/всеки по 180 лв./за детското отделение при МБАЛ-Ловеч – виж съобщението в сайта на Община Ловеч.

    2. ….В този ред на мисли…дарението не е от техните хонорари, а от нашите данъци, благодарение на които те си получават хонорарите….Лошо няма….дарение е все пак..

    3. Към АНОНИМНА ,писала на 28.08.2014 г.в 17:02 ч.
      В същия ред на мисли даренията на съветниците от БСП са от бюджета,набиран и /но не само/от вноски за данъци и такси от населението на общината.Но тези хонорари чрез даряването остават пак в бюджета и се насочват за една благородна цел в МБАЛ Ловеч,в която акционер е и община Ловеч.Ако всички съветници бяха последвали примера,сумата щеше да бъде по-голяма,а съответно и ползата за населението.

Comments are closed.