lovechobshtina103121Дирекциите намаляват на 6, 4 отдела стават самостоятелни структурни звена

6 дирекции с 12 отдела към тях, четири отдела като самостоятелни структурни звена и едно звено. Така да бъде структурирана общинската администрация предлага кметът Минчо Казанджиев на общинския съвет. Числеността на общинската администрация да е 258 бр., от които 114 бр. дофинансирани  с местни приходи и 144 бр. с държавно финансиране. Общата численост на общинската администрация според Наредбата за прилагане на класификатора на длъжностите е 220 бр., 38 бр. са изборните длъжности. Числеността на общата администрация е 65.5 бр. (30 %) и на специализираната 154.5 бр. (70 %). Ръководните длъжности са 25 бр., което е 11 % от общата численост на администрацията при норматив 15 %.

     От дирекция „Социални дейности и здравеопазване” се пренасочват функциите по жилищната политика и правното обслужване към други структурни звена и тя става отдел. Отдел става и БД „СКОРС” и влиза в структурата на администрацията като дофинансирана дейност с местни приходи. Другите самостоятелни отдели са „Счетоводен” и ГРАО, във втория се включват главните специалисти от населените места.

     Функциите по туризма, били досега в две дирекции – „Икономическа политика и бюджет” и „Образование, култура и младежки дейности”, минават към отдел „Култура” и той вече става отдел „Култура и туризъм”, а дирекцията „Образование, култура и туризъм”. Оттам излизат връзките с обществеността и преминават към отдел „Административно и информационно обслужване” на дирекция „Административно-правно и информационно обслужване”. Правното обслужване и дейностите по управление на човешките ресурси се структурират в отдел „Правно обслужване и човешки ресурси” към същата дирекция. В дирекция „Икономическа политика и бюджет” се обособява отдел „Общинска собственост”, който ще обедини функциите, свързани с общинската собственост, от три дирекции – „Икономическа политика и бюджет”, „Социални дейности и здравеопазване” и „Проекти, програми и инвестиции”.

     Така в общата администрация са структурирани: секретар – 1 бр., служител по сигурността на информацията и отбранително-мобилизационната подготовка – 1 бр., звено „Вътрешен одит” – 2 бр., дирекция „Административно-правно и информационно обслужване” (27 бр.) с три отдела – „Административно и информационно обслужване” (15 бр.), „Правно обслужване и човешки ресурси” (8 бр.) и „Административно осигуряване на общинския съвет” (3 бр.), отдел „Счетоводен” (14 бр.), отдел ГРАО (12.5 бр.) и експерти в кметствата – 8 бр. (осъществяват финансовото и административното обслужване на кметствата). В специализираната администрация са структурирани: дирекция „Местни приходи” (15 бр.), дирекция „Икономическа политика и бюджет” (18 бр.) с два отдела – „Икономически дейности и бюджет” (7 бр.) и „Общинска собственост” (10 бр.), главен архитект – 1 бр., дирекция „Устройство на територията” (20 бр.) с два отдела – „Устройствено планиране и контрол” (10 бр.) и „Техническа инфраструктура и околна среда” (9 бр.), дирекция „Образование, култура и туризъм” (13 бр.) с два отдела – „Образование, младежки дейности и спорт” (6 бр.) и „Култура и туризъм” (6 бр.), отдел „Социални дейности и здравеопазване” (8 бр.), отдел „Самоохрана, контрол, обществен ред и сигурност” (60.5 бр.) и – без промяна – дирекция „Проекти, програми и инвестиции” (19 бр.) с три отдела – „Стратегическо планиране и програмиране” (6 бр.), „Мониторинг и устойчивост на проекти” (6 бр.) и „Разходване на средства и контрол” (6 бр.).

     Общата администрация подпомага осъществяването на правомощията на органа на държавната власт като ръководител на съответната администрация, създава условия за осъществяване на дейността на специализираната администрация и извършва техническите дейности по административното обслужване. Специализираната администрация подпомага осъществяването на правомощията на кмета на общината, свързани с неговата компетентност.

     На пряко подчинение на кмета на общината са секретарят на общината, звеното „Вътрешен одит”, служителят по сигурността на информацията и отбранително-мобилизационната подготовка, главният архитект, отдел „СКОРС” и дирекция „Проекти, програми и инвестиции”. Зам.-кметовете остават трима – зам.-кмет по общинска собственост, икономическа политика, финанси и местни приходи, на чието подчинение са дирекциите „Местни приходи” и „Икономическа политика и бюджет” и отдел „Счетоводен”, зам.-кмет по строителство, архитектура, градоустройство и екология – подчинена дирекцията „Устройство на територията”, и зам.-кмет по образование, култура, туризъм и социални дейности”, на когото са подчинени дирекция „Образование, култура и туризъм” и отдел „Социални дейности и здравеопазване”. Административното ръководство на администрацията се осъществява от секретаря на общината, който координира и контролира административните звена за точното спазване на нормативните актове и на законовите разпореждания на кмета на общината. На пряко подчинение на секретаря на общината са дирекция „Административно-правно и информационно обслужване” и отдел ГРАО.

     Предложените промени са в резултат на изготвения функционален анализ на администрацията на община Ловеч по изпълнявания по оперативна програма „Административен капацитет” проект „Оптимизиране на структурата и повишаване на ефективността на администрацията”. Общата цел на проекта е повишаване на ефективността на общинската администрация в община Ловеч и тя може да бъде постигната чрез реализирането на двете специфични цели – оптимизация на структурата на общинската администрация и оптимизиране на функциите и работните процеси в община Ловеч. В резултат на функционалния анализ са определени няколко области на подобрения. Една част от тях се отнасят пряко до структурата на администрацията и налагат оптимизирането й. Действащата към момента структура функционира при наличието на дирекции без структурни звена, което се оказва недостатъчно ефективно.

     При приемане на предложените от кмета промени ще бъде изпълнена една от дейностите по проекта по ОПАК – оптимизиране на организационната структура и функционалните характеристики на структурните звена в общинската администрация.

     Предложението за числеността и структурата на общинската администрация ще бъде гледано на заседанията на всички постоянни комисии на общинския съвет. Решение ще вземе общинският съвет на сесията си на 27 март. При одобряване новата численост и структура на общинската администрация влизат в сила от 1 юни т. г.

 

2 коментара

  1. Съветниците в Симитли ще работят без заплати
    10 февруари 2014

    Общинските съветници в Симитли ще работят без възнаграждение. На редовно заседание днес десетимата съветници от групата на Коалиция „Бъдеще за община Симитли” подадоха декларации, с които се отказват от даденото им от Закона право да получават заплати за работата си като народни избраници.

    „Ще упражнявам своето право и задължение да работя в интерес на обществото, в интерес на гражданите от община Симитли, без да получавам материално възнаграждение за труда си” е част от текста в декларацията, парафирана от всеки един съветник от групата на Коалиция „Бъдеще за община Симитли”.

    Местните парламентаристи мотивират решението си особената чувствителност на обществеността към високите заплати на общинските съветници, за което възможност дадоха промените в Закона за местното самоуправление и местната администрация – всеки общински съветник да получава до 70% от средната брутна работна заплата за съответната общинска администрация.

    „Всеки общински съветник има ангажименти към редовните и извънредни заседания на Общински съвет, както и към комисиите, в които членува. Въпреки това ангажираността е епизодична и почасова и не е честно да се формират месечни възнаграждения в размер, който надхвърля средната работна заплата за страната”, мотивират се общинските съветници в Симитли. В допълнение парламентаристите отбелязват, че, явявайки се на избори, всеки е заел място в кандидатската листа със самочувствието, че е доказал се и реализирал се в живота и може да отдели време, в едно с желанието си, да бъде полезен и на обществото.

    Дни преди редовната сесия, в постоянните комисии към ОбС бе отхвърлено предложението на седем съветника от Коалиция „Бъдеще за община Симитли” да се формулира проекторешение, съгласно което съветниците „няма да получават възнаграждения за труда си като такива”. В комисиите предложението бе отхвърлено, позовавайки се на основния закон в България, че никой няма право да лишава другиго от възнаграждение за труда му.

    Напомняме, съгласно изменение в Закона за местното самоуправление и местната администрация, общинските съветници получиха правото да си гласуват месечни възнаграждения в размер до 70% от средната брутна работна заплата за съответната общинска администрация. В община Симитли, всеки съветник можеше да получава по 450 лева месечно, което струва на хазната по близо 8 000 лева разход на месец и над 90 000 лева годишно. Средствата за възнаграждения на общинските съветници се обезпечават от местните приходи.

    По тези груби изчисления за парите, които ще се спестяват ежемесечно от общинския бюджет, деклариралите, че ще работят без заплащане общински съветници имат идея – всеки месец средствата да се инвестират в общината. И по този начин да „материализират” заплатите си в нещо, което ще бъде от полза на населението в град Симитли или в селата.

    Минути след подаването на декларациите от десетимата парламентаристи от Коалиция „Бъдеще за община Симитли”, че ще работят без заплащане в Общински съвет, примерът им бе последван и от част от групата на ГЕРБ и Лидер. Декларации за доброволен отказа от възнаграждение подадоха съветниците, които се стърпяха да не напуснат залата при дебата.

    „Изключително съм удовлетворен от решението на съветниците от нашата група. Това беше тяхна идея и заради тази им постъпка, и не само, не мога да не кажа, че се гордея с тези хора, с които излизаме на избори през четири години. Защото това са хора от община Симитли, които лично аз съм подбрал и поканил да са част то коалицията, с която вече 10 години управлявам община Симитли”, коментира кметът Апостол Апостолов.

    http://www.struma.com/obshtestvo/pohvalno-suvetnicite-v-simitli-shte-rabotyat-bez-zaplati_49962

  2. На пръв прочит предложението на кмета до общинския съвет за одобряване от съветниците на нова численост и структура на общинската администрация е законосъобразно и решава целите: оптимизация на структурата на общинската администрация и оптимизиране на функциите и работните процеси в община Ловеч.
    Да, но само на пръв прочит, тъй като при един внимателен прочит на предложението всеки може сам да установи, че предлаганите промени не са наложени от изменения и промени в законодателството кореспондиращо с работата на администрацията на изпълнителната власт в общината. През последните две години и половина няма приет и влязъл в сила нормативен акт, който да налага предлагане и одобряване на нова численост и структура на общинската администрация и можем да направим извода, че предложението на кмета не е мотивирано и обосновано от наложени законодателни промени свързани с числеността и структура на общинската администрация.
    Също така прави впечатление, че една от целите (оптимизация на структурата на общинската администрация) поставена за решаване в предложението на кмета се постига, чрез увеличаване на общата численост на общинската администрация /ОА/ с 84 /осемдесет и четири/ бройки.
    На първо четене е безотговорно и скандално да предложиш в условията на икономическа криза да оптимизираш една администрация, като я увеличиш с почти 33 % , но в този случай няма никакъв финансов риск за общината, тъй като въпросните 84 бройки са вече осигурени финансово от общинския бюджет, като бюджетни дейности. Единствения икономически показател, върху който ще има отражение това увеличение на ОА е средна брутна работна заплата на ОА. Този показател финансово не касае, не засяга и не влияе върху определяне на възнаграждението на нито един служител от ОА, но той пряко кореспондира с определението на месечното възнаграждение на общинските съветници.
    Защо кмета не казал и дума в предложението си по въпроса:
    Как ще се измени средната брутна работна заплата на ОА?
    Защото на практика с приемане на това предложение на кмета и след влизането му в сила автоматично ще бъде намалено месечното възнаграждение на общинските съветници с 30-40% (по мои предварителни изчисления), тъй като необоснованото включване на 84 бройки в ОА (които са със заплати от 340 лева) и намаляването на общия брой на дирекциите в общината ( което води до изключване на тези директорски заплати от общата сума при определяне на средната месечна заплата на ОА) се явява гаранция за много сериозно намаляване на средната месечна брутна работна заплата на ОА, а това води и до сериозно намаляване на възнаграждението на 32-ма общински съветници.

Comments are closed.