sporazumeniekmet602142Кметът на община Ловеч Минчо Казанджиев подписа днес споразумение с училищата, детските градини и общежитията за формулите за разпределяне на средствата от единните разходни стандарти за бюджетната 2014 г. Това стана след обсъждане на формулите с директорите на учебните и детските заведения и на Ученическото общежитие, които кметът като първостепенен разпоредител с бюджета трябва да утвърди според изискванията на Закона за държавния бюджет и Закона за народната просвета.

През бюджетната 2014 г. продължава прилагането на делегиран бюджет в детските градини в общината, както и през 2013 г. Общата оценка за изпълнението на делегираните бюджети в детските градини през първата година от прилагането им е положителна. В резултат на това директорите оптимизираха вътрешната структура в детските градини, персонала и материалните разходи. Реализираната икономия от държавни и от местни дейности показва добро управление на финансовия ресурс. Част от тази икономия са целеви средства, които ще се използват по предназначение, а с друга част ще се подобрят материалните условия в детските градини през годината.

sporazumeniekmet602144Положителна е оценката и за прилагането на делегираните бюджети в училищата. Ловешките общински училища изпълняват делегирани бюджети от 1 октомври 2004 г. – вече почти 10 години. Директорите им и екипите, които ръководят, са натрупали огромен опит в управлението на такива бюджети. Голяма част от тях се справят успешно с различни сложни и специфични ситуации.

Това бе обобщената оценка от проведеното днес обсъждане на формулите за разпределяне на средствата от единните разходни стандарти. Предстои връчване на първоначалния план на бюджета на звената от системата на средното образование.