В началото на изминаващата седмица, кметът на община Тетевен д-р Мадлена Бояджиева се срещна със заместник-министъра на образованието и науката – Таня Михайлова. Д-р Бояджиева запозна зам.-министъра с ключовите въпроси и конкретните проблеми на общината в сферата на образованието, а г-жа Михайлова обеща съдействие от нейна страна.

В срещата взеха участие и: областният управител на Ловеч – Георги Терзийски, зам.-кметът на Тетевен – Борис Врабевски, председателят на Общинския съвет – Мария Стойчева, началникът на РУО – Ловеч – Еленко Начев и началникът на отдел “Организационно-методическа дейност и контрол”, при РУО – Ловеч – Иваничка Буровска.

В образувалата се ползотворна дискусия, бе повдигнат въпроса относно предложението от страна на Министерството на образованието и науката към Министерския съвет – да обяви шест гимназии за училища с национално значение. Сред тях е и Професионална гимназия по горско стопанство и дървообработване „Сава Младенов“ – гр.Тетевен, а това се дължи на усърдната работа от страна на ръководството на училището, както и на високия професионализъм и стандарти, наложени през годините.

Според държавния образователен стандарт за институциите в системата на предучилищното и училищното образование – училище с национално значение е това, което дългосрочно изпълнява национална задача, възложена със заповед на министъра на образованието и науката, както и училище, в което се обучават ученици от много области. Национална задача е тази, чието изпълнение е с трайно значение за обществено-икономическия живот в поне 15 области в страната и за изпълнението, на която е осигурено целево финансиране от държавния бюджет. Училищата с национално значение са признати за заведения с висок капацитет, авторитет и значимост по отношение на потенциала на учителите, учениците, организацията и управлението на училището, като всички те са държавни.

След срещата зам.-министър Михайлова се включи в тържествата по случай 150-годишнината от създаването на ОУ „Георги Бенковски“, в село Черни Вит.