teteven1309164На 10 септ./събота/ официално бе открито 32-рото Световно първенство по планинско бягане в Сапарева баня. Точно 350 атлети от 35 държави от 6 континента дефилираха по улиците на града със знамената, след което заеха място в Амфитеатъра, където бе откриването. Сред официалните лица на събитието беше и кметът на Община Тетевен д-р Мадлена Бояджиева. Визитата й не е случайна, защото именно Община Тетевен е спрягана за следващия домакин на Балканското първенство по планинско бягане.

Присъстващите бяха приветствани от министъра на младежта и спорта Красен Кралев, кмета на община Сапарева баня Калин Гелев, президента на БФЛА Добромир Карамаринов и председателя на Световната асоциация по планинско бягане Бруно Гозелино.

“Чест е за нас да приветстваме тук най-добрите 350 атлети от цял свят, които ще защитават честта на своите държави”, каза в речта си министър Кралев. “Жителите на Сапарева баня и БФЛА провеждат за трети път такъв голям форум. Така че, мога да уверя всички атлети и гости, че ще се радват на гостоприемството на нашите домакини. Желая успех на всички”, каза още той.

teteven1309161След официалното откриване на събитието прозвучаха химна на Сапарева баня и химна на Република България, а после гостите имаха възможността да видят автентични танци от региона, в специално подготвената програма от домакините.

Сред официалните лица на откриването бяха и зам.-министърът на МВР Красимир Ципов, евродепутатите д-р Андрей Ковачев и Андрей Новаков, областният управител на Кюстендил Виктор Янев, зам. областният Радослава Чеканска, кметовете на Общините Дупница, Сливница, Рила и Бобов дол, председателите на Общинските съвети на Дупница и Бобошево, зам.-кметове, общински съветници и видни спортисти.