OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова прие днес делегация от побратимения град Лавал (Франция), водена от приятеля на нашия град Патрик Мусе, президент на асоциация „Доверие – България“. В делегацията влизат директорът на „Локална мисия 53“ Доминик Гоме, съветниците Анес Тротие и Валери Льо Гоф.

Предмет на разговорите бяха грижите по социализацията на младежите между 16 и 25 години, като гостите споделиха своя опит от службата „Локална мисия 53“ (Mission Lоcale 53). Тя е аналог на нашите „Бюра по труда“, но с широк диапазон на дейност. Работят не само по обучението и намиране на работа, но в по-глобален аспект – да ги придружават във всички дейности. Целта на посещението бе да се популяризира този опит чрез обмен на практики.

Партньорството включва обмен на групи – през пролетта от Лавал ще дойдат младежи в Ловеч за 15 дни на стаж, а през есента визитата ще бъде върната. По този начин проектът става част и от европейската мобилност, която дава възможност да се пътува в ЕС.

Кметът Маринова изрази готовност Ловеч да се включи в този процес, така ще е първият град в България с такъв опит.

Дейността на „Локална мисия 53“ във Франция е ангажимент на много министерства, включително и това на вътрешните работи. Финансирането е смесено – общинско, държавно и по европейски проекти.

През различните структури за прием в областта Майен преминават по 65 000 младежи, а на национално ниво са около 6 млн. младежи. Помощта обикновено продължава до четири години, като през това време се търси социализация на младежи.

Гостите днес посетиха още ГЧЕ „Екзарх Йосиф Първи“ в Ловеч и Троянския манастир.

Вчера делегацията се е срещнала с екип на вицепремиера Ивайло Калфин по повод този проект.