Кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова връчи Голямата награда на регионалния общински форум “Мостове за социално ангажирани предприятия” (Ловеч, 5 и 6 октомври) на министъра на труда и социалната политика Бисер Петков. Мотивите са за силно изразените му ангажименти към социалните политики. Това стана ясно по време на втория ден на форума, в чиято работа министърът взе активно участие.

Програмата включваше конференция за представяне на идеите от тематичните панели от първия ден на форума. Във важното събитие, освен министър Бисер Петков, се включиха депутатите Светлана Ангелова, Иван Миховски и Анна Александрова, областният управител Георги Терзийски и зам.- кметът Венцислав Христов.

Срещата в дом „Преслав“ бе открита от кмета на Ловеч Корнелия Маринова. В своето слово тя посочи, че „към момента действащото законодателство не съдържа изрична регламентация на социалното предприемачество. Въпреки това практиката показва, че в България съществуват редица предприятия, които могат да бъдат определени и се самоопределят като „социални”. Те са създадени и развиват дейността си в рамките на допустимото от действащото право, макар и да не са специално разпознати от него като специална категория „социални предприятия.“

Министър Бисер Петков в изказването си подчерта, че се работи по три законопроекта, които ще обхванат социалната сфера. Сред тях е и законопроектът за предприятията на социалната и солидарна икономика, който е между първо и второ четене в парламента.

Областният управител Георги Терзийски също поздрави участниците във форума, като изтъкна, че подобни форуми допринасят за социалното предприемачество, за насочване на резултати от икономическата дейност за социални цели, за социални каузи.

Модератор на дискусията бе Надя Шабани, а четирите групи накратко поставиха своите изводи и предложения.

Сред отличените със специалните награди на форума са още „Сити център“ – Ловеч, Сдружение „Гражданска инициатива“- Ловеч, Сдружение „Закрила“ и Професионалната гимназия по икономика, търговия и услуги в Ловеч, като последната награда бе връчена на ученичката Ралица.

Кметът на Ловеч поднесе специален плакет на Фреди Уулс (фондация „Де Пасарел“, Холандия), заслужил гражданин на Ловеч, който от осем години работи за социалните услуги у нас. „Всеки път, когато гостувам в Ловеч, е награда за мен“, отвърна гостът.

По-рано през деня кметът на Ловеч прие в своя кабинет министър Бисер Петков и също му връчи плакет с герба на Ловеч.

А през първия ден на форума Корнелия Маринова подари на Карел Вандерпортен от Европейската комисия плакет с образа на Покрития мост и рекламни материали за Ловеч.

Покритият мост като емблема на Ловеч доминираше през дните на събитието. Затова кметът на Ловеч закри форума „Мостове за социално ангажирани предприятия“ с думите: „Мостът е символ за нас, той означава, че когато сме заедно, когато сме свързани, което приемаме и отправяме послания, ще бъдем и успешни като общество. А нашата цел е точно тази – успехът!“

Събитието в Ловеч бе посветено на социалната икономика и е в рамките на пилотния проект по Регионална социална икономика “Региони 2018”, ръководен от ГД “ГРУПА” на Европейската комисия.

1 коментар

Comments are closed.