bratancenov701151Кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова поздрави почетния гражданин на Ловеч Братан Ценов по повод днешния му рожден ден. „Вашият личен празник е повод да си припомним какви качества са необходими за всяко успешно начинание – дързост, постоянство, взискателност, усет за точния момент, класика в стила и балканска мощ!“. Това се казва в специален поздравителен адрес, което е изпратен до известния спортист.

Братан Ценов е роден на 7 януари 1964 г. в Луковит. Учи в Средно спортно училище „Асен Драганов“ в Ловеч, профил борба. От 1982 г. е състезател по борба, класически стил в ЦСКА (София) в категория 48 и 52 килограма. Първата си световна титла печели на първенството в Киев (1983). Същата година е и европейски шампион в (Будапеща). За постигнати високи спортни успехи е награден с Орден „Народна република България“ I ст.

Следва поредица от бляскави успехи на международни турнири. От Олимпиадата в Сеул (1988) се завръща с бронзов медал, за който е награден с Орден „Народна република България“ III ст.

„За големи заслуги към златната история на борбата в България през XX век“ е удостоен с плакет на Българската федерация по свободна и класическа борба. Активна състезателна дейност приключва през 1996 г. От 1997 г. е старши треньор на националния отбор по класическа борба. През 2005 г. е избран за „Най-добър треньор на годината“ сред всички спортове. Почетен гражданин на Ловеч от 29 септември 1983 г. „За заслуги в спорта и завоюване на световната титла на шампионата в Киев през 1983 г.“