sparkiprotest610161Кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова покани представители на протестиращите работници от фирмата „Спарки Елтос“ АД, като шестима от тях бяха приети в кметския кабинет в сряда. Както е известно, работниците предприеха протестни акции поради забавяне на заплатите им.

Протестиращите поискаха общината на инициира законодателни  промени, които да инкриминират неплащането на осигуровки и заплати. В разговора стана ясно, че в завода няма профсъюзни организации, съответно колективен трудов договор и работниците са без защита. Освен това от 5 октомври до 14 октомври т.г. те са в престой, като се очаква до тогава да бъде отпуснат необходимия заем от банка и да се възобнови производството.

Кметът Корнелия Маринова обърна внимание, че  Община Ловеч не е страна по този конфликт, който е от частно правен характер между работодатели и работници.

Корнелия Маринова обеща да поддържа връзка със собствениците на фирмата в посока заводът да започне работа, тъй като никой кмет няма интерес да се „произвеждат“ безработни. Кметът подчерта още, че по-важно е да има резултат от нейните разговори със съответните фактори, отколкото публичните изявления. Ангажира се и да помогне за среща на работниците с народните представители от нашия регион по повод исканите промени в трудовото законодателство.

3 коментара

  1. “Кметът подчерта още, че по-важно е да има резултат от нейните разговори със съответните фактори, отколкото публичните изявления.”
    Ами тогава да разговаря със “съответните фактори”,съставили и публикували в Държавен вестник Постановлението на МС и приетата с него Наредба за интегриране на мигранти в общините в България,вместо да прави ИЗЯВЛЕНИЯ по повод искането на група съветници за извънредна сесия на общинския съвет по проблемите с т.н.брадати бежанци и изясняване поведението на Кмета в изпълнение или неизпълнение на тези правителствени приумици!

  2. Тия прости ли са или просто, се считат за роби на евроГейския съюз. За какви промени протестират след като никой няма право да им забавя заплатите и то според сегашното ни законодателство. Ама то си е нормално след като на никого не му се налага да чете КТ включително и на евроГейските комисионери които следят тука дали ни се спазват правата гарантирани от ЕКПЧ. Ама то и да следят все тази де щото никъде в тази конвеция не ти се гарантира правото да си получиш заплатата.

  3. Все едно да се оплачат на арменския поп!
    Кво може да им помогне кмет в тоя случаи?!

Comments are closed.