fizika404162Кметът на Община Ловеч Корнелия  Маринова поздрави тази вечер участниците в 48-ата  Национална олимпиада по физика, които се бяха събрали в Ловчанското читалище. Градът край Осъм за първи път е домакин на такъв форум по физика.

„Според  Алберт Айнщайн има два начина да изживееш живота си. Единият е като мислиш, че не съществуват чудеса. Другият е като мислиш, че всяко нещо е чудо. Вярвам, че принадлежите към втория вид хора, затова ви пожелавам успех в света на чудесата! И когато един хубав ден постигнете своите успехи в този чуден свят, да си спомните, че една малка стъпка по пътя нагоре сте направили на олимпиадата в Ловеч“, каза в словото си Корнелия  Маринова.

Участниците бяха поздравени още от заместник-министъра на образованието и науката Диян Стаматов и от началника на Регионалния инспекторат по образованието Еленко Начев.

fizika404163„За малкото време, в което заемам тази позиция, за трети път имам възможността да приветствам участници в национална олимпиада и всеки път, когато застана  пред  децата, пред техните учители,  съм вътрешно убеден, че има много добра възможност нашата малка страна да стане по-добра  и по-щастлива. Да излезем от онова затруднено положение, в което сме всички. Това можем да го направим само и единствено с всички вас, ако продължавате по същия начин да учите“,  изтъкна Диян Стаматов.

В  олимпиадата участват 120 ученици от 7 до 12 клас от страната. Утре в четири възрастови групи те ще решават теоретични задачи. Във втория кръг на олимпиадата, който е практически, ще участват първите 20 ученици от последната най-голяма възрастова група. В сряда  те ще решават две експериментални задачи. Учениците ще използват учебно-техническата база на Природоматематическата гимназия.

fizika404161Десетте най-добри участници ще се състезават за място в националния отбор за участие в международната олимпиада.

По-рано днес кметът на Община Ловеч прие в кабинета си заместник-министър Диян Стаматов. Двамата обсъдиха текущи въпроси на образователната реформа.  Като бивши училищни директори и реални участници в процеса, събеседниците засегнаха широк кръг проблеми. Сред тях бяха преструктурирането на държавните училища в общински, проблемите на дуалното образование  и недостига на специалисти от средно техническо ниво.

Обсъдена бе и идеята учениците до 3 клас да се оценяват не с цифрова бележка, а чрез стимулиране. Ако цифровата оценка бъде заменена с нейния качествен еквивалент,  учителят най-добре може да повлияе върху индивидуалното развитие на ученика.

 

2 коментара

  1. Само като допълнение: едни от най-добрите физици на това състезание са ученици, преминали през ранните паралелки на математическите гимназии. Да, онези паралелки, които бившият вече депутати настоящ кмет, цитиращ Айнщайн, искаше да закрие.

    На кмета ще препоръчам да се замисли върху това прозрение на Айнщайн:
    “Не можем да решим проблемите, като използваме същия начин на мислене, който сме използвали, когато сме ги създавали.”

  2. Младите физици, събрали се на тази олимпиада, са в пъти по-умни и интелигентни от Маринова. Не може да им стъпи на малкото пръстче нито на тях, нито на учителите им, но дава акъл. А отделът по пропаганда и омаскаряване към общината повтаря на гламурното население “Маринова е велика, велика, какви умни приказки изговори, чуйте я. Тези физици са дошли тук да чуят мъдрите ѝ напътствия, без тях няма да успеят в живота. Маринова, Маринова, Маринова…”
    Деца, вие ще успеете въпреки нещастниците, които ни управляват и се умилкват покрай вас, за да си правят реклама и на ваш гръб!

Comments are closed.