OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова посрещна днес зам.-председателя на Народното събрание Димитър Главчев в село Къкрина, община Ловеч, където се проведе ритуал с поднасяне на венци и цветя пред Къкринското ханче. По традиция там на 19 февруари се събират граждани, ученици и държавници, за да почетат паметта на Васил Левски, заловен тук от турците през декември 1872.

„Дълги години, почти една цяла епоха, Къкринското ханче и залавянето на Левски от турските заптиета се представяше едностранчиво. Споменаваше се мимоходом, а понякога се премълчаваше или се представяше в напълно погрешна светлина.

Това е едно свято място за иконописа на нашите светци, същевременно място на реално случили се събития и начална точка към безсмъртието на Апостола!“, каза кметът на Ловеч Корнелия Маринова в словото си.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

После Маринова подчерта, че през последните десетилетия фактите логично се подреждат и от историците, и от гражданското общество. „На този ден трябва да припомним, че понятията и идеите за народ, нация, национален дух и подем са сред най-важните ни приоритети като държава“, изтъкна ораторът.

Според Маринова причината, поради която Левски е избрал Ловеч за своя революционна столица, е преди всичко качествата на тукашните хора. „Левски е оценил по достойнство високата класа на ловешките възрожденци, силната мая на местния ген, хора, на които се опира и разчита до последно“, каза още кметът.

„Когато говорим за Левски на това паметно историческо място, не можем да не се замислим за величието, силата и издръжливостта на българския дух, за примера, който ни даде преди повече от 140 години. Нека се обединим около святата личност на Апостола, да почерпим сила от неговото безсмъртно дело. Горд съм и благодаря за поканата към мен като представител на парламентаризма, да дойда и сведа глава на това място пред подвига на най-достойния син на България.“ Това изтъкна в словото си зам.-председателят на Народното събрание Димитър Главчев.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Мероприятието започна с възстановка на полагане на клетва от съратниците на Васил Левски, която впечатли в автентичността си и въздействието. В нея участваха актьорът Цвятко Стоилов и членове на клуб „Традиция“ с автентични облекла от онази епоха. Ритуалът завърши с поднасяне на цветя и венци на признателност.

После голяма група участници в похода „По стъпките на Левски“, заедно с Корнелия Маринова и Димитър Главчев, се спряха на историческото място „Пази мост“. В тази местност Апостолът е срещнал двете заптиета преди залавянето му. Тук беше изнесена беседа и поднесени цветя.