OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Обединяваме се около идеята колко са важни силните икономически политики, модерните технологии и взаимодействието между институциите за едно по-високо равнище на начин на живот, достоен за третото хилядолетие. Това заяви в началото на днешната работна среща кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова, а гост на представителите на местния бизнес бе Илия Караниколов, съветник на министъра на икономиката Божидар Лукарски.

На 19 февруари община Ловеч ще вземе участие в друга подобна среща, посветена на представянето на Инвестиционния план за Европа, на която пак ще стане дума за малкия и средния бизнес, съобщи Корнелия Маринова.

Темата е днешната среща бе „Подготовка, изпълнение и управление на проекти“ по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ 2014-2020.

Радвам се, че има такъв голям интерес към тази тема в Ловеч, защото програми без инициативи от местния бизнес са просто един документ без покритие, каза в началото Илия Караниколов. После той представи подробно няколко програми – едната е стартирала, а другите се очаква да стартират до месеци.

Първо Илия Караниколов се спря върху ОП „Иновация и конкурентоспособност“, която е към Министерството на икономиката и ОП „Развитие на човешките ресурси“ към Министерството на труда и социалната политика. По-късно лекторът се спря и на програмата за иновации.

Целта тези програми е да бъдат инструмент на държавата, за да подпомага политиките за борба с безработицата, за по-голяма младежка заетост, повишаване на квалификация и прочие.

Лекторът обясни и що е „режим на държавни помощи“ и защо той е важен. Смята се, че всяка помощ с публични средства изкривява пазара. Затова Европейската комисия има своите режими, един от тях е „минимална помощ“ до 200 000 евро за три години и само тя не изкривява пазара. „Режимът на държавни помощи“ показва какви разходи и под каква форма са допустими, допълни лекторът.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Бяха представени и онези оси от ОП „Иновация и конкурентоспособност“, които се отнасят за бизнеса. Обхватът е много широк, но за първи път се насочва такъв финансов ресурс към малкия и средния бизнес.

Един въпросите, повдигнати от присъстващите, беше за консултантите по проектите, дали те се лицензират някъде, имат ли сертификат и кои от тях са „измислени герои“.

„Смятаме, че държавата трябва да подпомага, но не и да пречи с лицензи на бизнеса, защото лицензите ще създадат още административни трудности. Резултатът показва дали даденият консултант е добър или не.

След технологичната модернизация, която направихме, нито един консултант не е дал по-различна оценка от друг. 4 : 2 = 2, а не 5. Този „бизнес“ да платиш, за да ти мине проект, този бизнес не работи.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

А той съществува само на принципа на страха от страна на бенефициентите и чрез спекулация с известни имена, които уж са им близки. От вас зависи дали ще им се доверите, но тези хора не работят във вашата полза, защото оценките са обективни“, беше отговорът на госта.

Срещата с Илия Караниколов продължи близо два часа, мнозина останаха да говорят и след закриването на разговора.