Кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова ще вземе участие  в 128-та пленарна сесия на Комитета на регионите на ЕС, която се провежда на  22 и 23 март 2018 г. в Брюксел.

Тогава е предвидено официално подписване на Декларация за присъединяване към Кохезионния алианс. Официалната церемония по подписването е предвидена за 22 март от 19.30 часа в рамките на Българското председателство на Съвета на ЕС.

Политиката на сближаване е основната европейска инвестиционна политика за постигане на целта за икономическо, социално и териториално сближаване, залегнала в договора за ЕС. Така политиката на сближаване носи ясна добавена стойност, създавайки работни места, осигурявайки устойчив растеж и модерна инфраструктура, преодолявайки структурните пречки, укрепвайки човешкия капитал и подобрявайки качеството на живот. Тя дава възможност и за сътрудничество между регионите, градовете и общините от различните държави членки, както и сътрудничество с частния сектор, институциите на знанието и социалните партньори на регионално равнище.

Кохезионният  алианс  работи за постигане на силна политика за насърчаване на икономическото, социалното и териториалното сближаване в Европейския съюз след 2020 г. Затова се обявяваме в подкрепа на следните принципи и призоваваме представителите на всички институции на европейско, национално, регионално или местно равнище, гражданското общество и предприятията да направят същото през идните месеци.

Относно запитването на Българското Председателството за Западните Балкани и политиката на сближаване, по време на сесията ще бъдат разгледани и предложени за приемане следните две становища на тема:

Разширяване: включване на местните и регионалните власти от Западните Балкани в инициативите на ЕС за макрорегионално, трансгранично и транснационално сътрудничество.

Цената и рискът от липсата на сближаване: стратегическата стойност на политиката на сближаване за изпълнението на целите на Договора и справянето с новите предизвикателства пред европейските региони.

Пленарната сесия на комитета на регионите  предвижда още Дебат относно интеграцията на мигрантите и социалното сближаване, Средносрочен преглед на изпълнението на Европейската програма за миграцията и други.

7 коментара

  1. Ясно защо евентуално няма да вземе мерки за нормална пътна обстановка.

    1. Защо е тази злоба ? Млади хора сте ,променете се ….

Comments are closed.