Българските народни приказки са едни от най-хубавите на света, защото в тях е събрана цялата мъдрост на нашия народ. Това каза при срещата си с петокласници кметът на Ловеч Корнелия Маринова, която лично на 15 декември се включи в Националната седмица на четенето. Кметът гостува по покана на директора на ОУ „Васил Левски“ Илица Петрова, където е била дългогодишен директор преди да влезе в политиката.

Корнелия Маринова се върна към детските години и дългите списъци с книги за летен прочит. „Тогава доста се сърдехме, но после в училище разговаряхме за тези книги, коментирахме и ни бяха много полезни. Откривахме колко дълбок смисъл има написаното и колко важно е човек да трупа опит от тях“, каза кметът пред децата. Корнелия Маринова призна, че обича народните приказки и дори днес често се връща към тях и ги препрочита. „Светът в приказките е красив, в тях винаги доброто побеждава. Нашият народ е събрал в тях тази мъдрост, от която имаме нужда всички ние днес, и деца, и възрастни“, каза още Корнелия Маринова.  Тя прочете на петокласниците приказката „Лошият син“ – за грешките, които понякога допускат възрастните, и за най-ценното – да помагаш на родителите, да не ги изоставяш, когато са стари и  безпомощни.

Децата не пропуснаха да зададат въпроси на Корнелия Маринова,  интересуваха се защо е решила да се занимава с политика, кои са любимите й книги.  „Щастлива съм, когато съм в училище, но  избрах да се занимавам с политика, защото има повече възможности да направя нещо за децата не само на едно училище, но и за града, за страната.  Радвам се, че сега вървят ремонти в осем ловешки училища“. Според Маринова любими книги стават тези, които ти дават опит, защото в човешкия живот няма толкова много ситуации, които да те научат на всичко.

Патрисия, Йоана и Даяна представиха свои презентации на любими детски книги и обясниха защо харесват „Пипи Дългото чорапче“, „Карлсон, който живее на покрива“, „Мързелан и Мързеланка“. После актьорът Стоян Георгиев прочете откъс от приказката „Златното момиче“, която се изучава в пети клас. Той също посъветва учениците да четат повече книги и разказа истории от своето детство, свързани с четенето на книги от библиотеката.

Кметът Корнелия Маринова посети час и във втори „В“ клас с класен ръководител Росица Маринова. Децата работиха с таблети, като идеята бе да се демонстрира, че четенето с таблети е интересно и забавно. То е още една възможност да четем. Всички ученици работиха индивидуално на таблетите.

Hey! Tech Stronger  е специализиран таблет за образование, който предоставя най-удобен, лесен и същевременно несравнимо впечатляващ и съвременен начин за постигане на интерактивност в класната стая.

При работа с таблетите учениците използват образователен софтуер. Hey! Education, който дава реална представа за това, което се случва в класа, реалните резултати , възгледите и чувствата на учениците, така че учителят да  има повече инструменти, за да провери степента на усвоените знания, да работи допълнително, така че всеки да може да го разбере.

Използват се няколко инструмента, които  работят върху разбирането, изразяването и участието на класа.

Таблетът дава възможност и за бързо изпитване.

В края на часа, чрез използването на емотикони, учениците правят самооценка на дейността си. Образователният софтуер се използва успешно в повече от часовете, като по емоционален и интересен начин се проверяват знанията на учениците.

Таблетите се използват за развитие на дигиталните компетентности, като учениците се обучават да използват електронни източници на информация.

След това децата  подариха на кмета своя рисунка, на която е изобразен пъстрия и модерен град Ловеч.  Кметът от своя страна увери учениците, че той и общинското ръководство винаги ще полагат необходимите грижи за децата.

През седмицата се организираха състезания по правопис, презентация на книги, съревнования за най-добър четец и разказвач. Изявата бе в рамките на Националната седмица на четенето, която се организира от Министерството на образованието и науката. В нея се включват публични личности,  които отиват с четиво при децата.

Седмицата на четенето се провежда от 11 до 15 декември и е във връзка с Националната стратегия за насърчаване и повишаване на грамотността (2014-2020).