kmet901122Кметът на Ловеч Минчо Казанджиев разпореди днес на кметовете и кметските наместници на населените места стриктно спазване на превантивните мерки за недопускане на пожари. Вчера от Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ съобщиха, че въз основа на анализа за текущите условия на пожароопасност и на база метеорологичните прогнози на Националния институт по метеорология и хидрология на територията на цялата страна са обявени червен и оранжев код с възможност за възникване на силни, разпространяващи се на големи площи и трудни за овладяване полски и горски пожари. За Ловеч кодът е оранжев.

В писмото си до кметовете и кметските наместници Казанджиев изисква да се вземат мерки за стриктно спазване на неговата заповед от 13 август т. г. с разпоредени действия за предотвратяване на пожари, като с нея бъде запознато цялото население на общината. В заповедта кметът нарежда навременно да бъде обявен пожароопасният сезон за горските територии за периода 22 март – 31 октомври, определен със заповед на областния управител от март т. г., да не се допуска паленето на открит огън и извършването на огневи работи на разстояние, по-малко от 100 метра от границите на горските територии, да се поддържат постоянна бдителност и активност сред местното население, да се извозват своевременно до мястото на пожара групи за гасене с оборудване, да бъде запознато населението с изискванията за пожарна безопасност при възникване на горски пожари.

Кметът разпорежда изпълнение на всички противопожарни мероприятия, включени в годишния оперативен план на община Ловеч за 2013 г. Особено внимание да се обърне на готовността на автомобилите, средствата и екипите за патрулиране и първоначална атака на горските пожари, да се направят нови и да се поддържат старите просеки и минерализовани ивици, да се осъществи най-строг контрол при спазване на противопожарните правила от посетители и работещи в горските територии и в съседство с тях, да се почистят сухите треви покрай ж. п. линии, пътища и линейни съоръжения, както и да се отстрани сухата и паднала дървесина в насажденията и културите от първи клас на пожарна опасност.

В заповедта си кметът още посочва за опазване на горските територии от пожари да се организират денонощни дежурства в кметствата и кметските наместничества за приемане на сигнали за пожари, като телефоните за това бъдат обявени на публични места.

Непосредственото организиране на борбата с горските пожари кметът възлага на Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението“ със съдействието на Регионалната дирекция по горите, общината, кметствата и кметските наместничества и изградените гасачески групи към тях, собствениците на гори и ползвателите на горски територии.

Контролът по изпълнението на заповедта е възложен на зам.-кмета Ертан Хасан.

В писмото на кмета от днес са обявени телефоните за своевременно информиране при възникване на пожари: 688 396, 601 276, 0884215092 – община Ловеч, дежурен ОСОС, 112 за връзка с Пожарната, 600 769, 603 821, 603 823, 0889317806, 0887520182, 0886836784 – Регионална дирекция по горите.