Кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова на 18.04.2019 г. проведе консултациите за определяне съставите на СИК за изборите на 26 май. Присъстваха представителите на парламентарно представените партии и коалиции в 44-то Народно събрание и партиите и коалициите, които имат избрани с техните кандидатски листи членове на Европейския парламент, но не са парламентарно представени. Консултациите са на основание чл. 91, ал. 1 от Изборния кодекс и решение № 150-ЕП/11.04.2019 г. на ЦИК.

Близо пет часа продължи сформирането на съставите на Секционните избирателни комисии (СИК) на територията на Община Ловеч за произвеждане на избори за членове на Европейския парламент от Република България, насрочени за 26.05.2019 година.

В консултациите участваха представители на седем политически сили: ПП ГЕРБ, КОАЛИЦИЯ БСП ЗА БЪЛГАРИЯ, КОАЛИЦИЯ ОБЕДИНЕНИ ПАТРИОТИ, ПП ДПС, ПП ВОЛЯ, КОАЛИЦИЯ РЕФОРМАТОРСКИ БЛОК и КОАЛИЦИЯ ББЦ, ВМРО-БНД, ЗНС, ДВИЖЕНИЕ „ГЕРГЬОВДЕН”.

Представителите на парламентарно представените партии и коалиции подписаха и обръщение за провеждане на толерантна предизборна кампания на територията на Община Ловеч.

В документа, подписан от всички, се декларира участниците да изготвят и разпространяват плакати, обръщения и други агитационни материали, които съответстват на изискванията на ИК. Агитационните материали да се поставят на определени със заповед на кмета на Община Ловеч места, а върху сгради, огради и витрини – с разрешение на собственика или управителя на имота. В предизборната кампания да не се използват агитационни материали, които застрашават живота и здравето на гражданите, частната, общинската и държавната собственост и безопасността на движението, както и на материали, които накърняват добрите нрави, честта и доброто име на кандидатите. Да не се унищожават и заличават агитационни материали на опонентите, поставени по определения в Изборния кодекс ред, до края на изборния ден. Да не се поставят агитационни материали на партии, коалиции и инициативни комитети в изборните помещения, както и на разстояние, по-малко от 50 метра от входа на сградата, в която е изборното помещение, през изборния ден и до края на гласуването. Предизборните събрания да се заявяват своевременно и провеждат по реда на Изборния кодекс и съгласно разпоредбите на Закона за събранията, митингите и манифестациите. Да не се допуска и провежда предизборна агитация в държавни и общински учреждения, институции, държавни и общински предприятия и в търговски дружества с повече от 50 на сто държавно или общинско участие в капитала. Да не се използва държавния и общинския транспорт за провеждане на предизборна агитация. Партиите, коалициите и инициативните комитети в 7-дневен срок след изборния ден да премахнат поставените от тях агитационни материали. Да се проявява нетърпимост към прояви, нарушаващи обществения ред и добрите нрави в обществото.