etiketkmet2205151Европейският етикет за иновации и добро управление на местно ниво, присъден на община Ловеч, бе връчен на кмета Минчо Казанджиев на 18 май, пише в сайта на Община Ловеч. Това стана в Пловдив по време на Годишната среща на местните власти в Югоизточна Европа, чийто домакин е Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ). Етикетът се присъжда от комисия, акредитирана от Съвета на Европа. Отличието представлява признание за успешното прилагане на принципите за добро демократично управление, качеството на предоставяните публични услуги и добрите практики при изпълнението на публичните политики в общината.

През 2015 г. за трети пореден път в страната ни се връчва престижното европейско отличие. Тази година с него са удостоени 18 общини.
Кметът Казанджиев получи кристален приз – дванадесетостен, като на всяка от страните е гравиран по един от 12-те принципа за добро управление: честно провеждане на избори, представителност и гражданско участие; отзивчивост; ефикасност и ефективност; откритост и прозрачност; върховенство на закона; етично поведение; компетентност и капацитет; иновации и отвореност за промени; устойчивост и дългосрочна ориентация; стабилно финансово управление; човешки права, културно разнообразие и социално единство; отчетност. Етикетът се присъжда на местни власти, доказали прилагането им в своята ежедневна работа.
Европейският етикет за добро управление се връчва в изпълнение на Стратегията за иновации и добро управление на местно ниво на Съвета на Европа. България официално подкрепи Стратегията през 2007 г. и беше сред първите страни-членки на Съвета на Европа, които се включиха в пилотното й прилагане. Стратегията се изпълнява в партньорство между местните власти в лицето на НСОРБ и централната власт – Министерството на регионалното развитие и благоустройството.
Присъденият на община Ловеч Етикет е с период на валидност 2015-2017 г.

1 коментар

Comments are closed.