apteka2301151Аптеките в общински помещения – без наем, фармацевтите, работещи през нощта – със субсидия

Облекчаване на данъчната тежест чрез освобождаване от местни такси на лечебни заведения за извънболнична помощ – регистрирани медико-дентални центрове и аптеки, при положение че е осигурено денонощно аптечно обслужване и дентална медицинска помощ на населението на общината между 20 ч. вечерта и 8 ч. сутринта през работните дни и денонощно през почивните и празничните дни. Аптеките, които се намират в помещения, публична или частна общинска собственост, да се освободят от наем, при условие че е осигурено аптечно денонощно обслужване през работните и през почивните и празничните дни. Осигуряване на субсидии до един лв на час за фармацевтите, които работят през нощта.

     Тези мерки предлага за обсъждане на районната колегия на Българския зъболекарски съюз и районната фармацевтична колегия кметът Минчо Казанджиев. Идеята е да се намери решение за създаване на денонощен стоматологичен кабинет и денонощна аптека. При постигане на съгласие между общината и регионалните колегии кметът ще внесе предложение до общинския съвет за взимане на решение.

     Това обяви Казанджиев на сесията на общинския съвет миналата седмица при даването на отговор на питането на гражданина Николай Стоянов за организиране на денонощна аптечна помощ и дежурен лекар денталист в Ловеч. Днес той отправи покана за провеждане на 11 февруари на работна среща по темата към председателите на районната фармацевтична колегия и районната колегия на Българския зъболекарски съюз, към директора на Регионалната здравна инспекция и към областния управител д-р Мадлена Бояджиева.

     Дежурен кабинет по смисъла на Наредба № 40 от 2004 г. на Министерски съвет за определяне на основния пакет от здравни дейности, гарантиран от бюджета на НЗОК, е структура на лечебно заведение за болнична помощ и на лечебно заведение за извънболнична помощ по Закона за лечебните заведения, в която лекари със специалност по обща медицина, с друга специалност или по изключение без специалност оказват медицинска помощ на здравноосигурените лица между 20 ч. вечерта и 8 ч. сутринта през работните дни и денонощно през почивните и празничните дни. По справка на РЗИ – Ловеч, в общината към момента няма регистриран медико-дентален център, който би могъл да обезпечава денонощното обслужване на населението. Лечебните заведения за извънболнична помощ по смисъла на Закона за лечебните заведения се учредяват от физически лица – лекари и лекари по дентална медицина, от еднолични търговци или еднолични търговски дружества, регистрирани от лекари и лекари по дентална медицина. Общинският съвет и кметът на общината не са регулатори в този процес и не могат да налагат задължителни норми и санкции към тези юридически лица, обясни Казанджиев.

     Устройството, редът и организацията на работа на аптеките са определени с Наредба № 28 от 2008 г. на министъра на здравеопазването. Според нея работното време на аптеката, както и работното време и адресът на най-близката денонощна аптека се обявяват чрез подходящо оформена табела. Ако няма денонощна аптека, се обявява аптеката, която е с най-дълго работно време. Контролът по изпълнение на наредбата се осъществява от министъра на здравеопазването, главния държавен здравен инспектор, изпълнителния директор на Изпълнителната агенция по лекарствата, директорите на регионалните здравни инспекции и инспектори при регионалните здравни инспекции. За фактическото положение по отношение на контрола в Ловеч кметът ще поиска от РЗИ информация, заяви той на сесията на общинския съвет.

     Търговията на дребно с лекарствени продукти в община Ловеч се извършва в 16 аптеки, регистрирани по Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина. Две от тях се помещават в имоти, публична и частна общинска собственост.

     За възможността за разкриване на денонощна аптека кметът поиска становището на регионалната фармацевтична колегия в Ловеч. В уведомително писмо от 19 януари нейният председател магистър фармацевт Владимир Ганчев заявява: „На този етап няма физическа възможност за откриване на функционираща нощна аптека на територията на град Ловеч”. Според него само желание не стига, тъй като населението на Ловеч е недостатъчно да доведе до по-висока рентабилност за една аптека. Ганчев припомня, че аптеките изпълняват социална функция, но са и фирми със своите задължения и разходи и заключава: „Към момента е невъзможно да бъде разкрита нощна аптека в града”.

     Подобно е становището и на регионалната колегия на Българския зъболекарски съюз, изразено в писмо до кмета от председателя й д-р Велислав Симеонов. В него се казва: „Регионалната колегия на Българския зъболекарски съюз няма финансова възможност за организирането и функционирането на дежурен кабинет за денонощно обслужване на пациенти, а и няма такива изисквания от закона”. Д-р Симеонов посочва, че денталното лечение на населението от юни 2000 г. се осъществява изцяло в частни дентални кабинети и по-голямата част от лекарите по дентална медицина имат сключени договори с НЗОК за лечение, което е в недостатъчен обем. Според председателя на зъболекарската колегия в Ловеч повечето от стоматолозите, особено тези с кабинети в домовете си, обслужват пациентите си денонощно.

2 коментара

Comments are closed.