Ние се радваме, че все така да продължавате да творите и да радвате читателите с нови произведения, които са обогатени от безценния опит и познания. С тези думи кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова поздрави днес писателят Георги Мишев, който навърши 82 години. „При скорошната наша среща в село Дойренци се убедих, че продължавате на младеете като дух и темперамент, което е радостно и оптимистично.

Така броени дни след Деня на народните будители Ви желаем все така да звучи Вашата музиката – ”като гласовете от първи петли, като свиркането от детството, което дава кураж срещу тъмното”, както пишете в книгата “Мир на страха ни”. Това се казва още в поздравителния адрес на кмета на Община Ловеч.

Георги Мишев Иванов е роден на 3 ноември 1935 г. в с. Йоглав, Ловешко. Завършва Техникума по ветеринарна медицина „Цанко Патарински“ в Ловеч (1953) и журналистика в Софийския държавен университет (1958).Автор е на разкази, повести и романи за възрастни и деца. Сред тях са „Осъмски разкази“, „Хлапето“, „Носачи на жалони“, „Адамити“, „Матриархат“, „Вилна зона“, „Селянинът с колелото“, „Дами канят“ и „Патриархат“. Неговите сценарии за игрални филми са влезли в златния фонд на българското кино. Сред тях са „Преброяване на дивите зайци“ и „Вилна зона“ на режисьора Едуард Захариев, „Дами канят“ и „Самодивско хоро“ на режисьора Иван Андонов, „Не си отивай“, „Момчето си отива“, „Селянинът с колелото“, „Матриархат“ на режисьора Людмил Кирков и др. Негови синове са писателят хуморист Михаил Вешим и журналистът Цветан Гемишев.

На 27 април 2006 г. Георги Мишев е удостоен със званието Почетен гражданин на Ловеч „За принос в утвърждаване престижа на Ловеч в страната и чужбина“.