poklonenielager2603161„На лагера „Слънчев бряг“ можем да бъдем горди, само ако кажем цялата истина за тази страница от най-близката ни история. Като посочим ясно виновните, като осъдим престъпленията и високо издигнем имената на невинните жертви. Само тогава ще можем да кажем: На „Слънчев бряг“ вече всичко е спокойно!“

Това каза днес кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова на поклонението през паметта на жертвите на комунистическия терор, станал край Ловеч в периода 1959-1962 г. Община Ловеч за първи път се включи в традиционните шествия, организирани досега само от СДС Ловеч. Разширяването на политическия спектър бе белязано и от присъствието на двама заместник-председатели на Народното събрание – Димитър Главчев и Иван Иванов. В шествието се включи и председателят на СДС Божидар Лукарски, който е и министър на икономиката в правителството на Бойко Борисов.  

poklonenielager2603168Пред събралите се десетки граждани на мястото на бившия лагер панихида отслужи ловчанският митрополит Гавриил, а послания отправиха политици и представители на репресираните. Бяха издигнати искания за незабавна лустрация, изнасяне на пълната истина за лагерите, за изграждане на мемориал в паметна на невинните жертви, погубени без съд и присъда. Според един от малкото оцелели – бай Кольо Колев от с. Торос, Луковитско, тук са загинали много повече от официално доказаните 151 души.

По-рано днес се състоя кръгла маса „Лагерът край Ловеч: Памет и свидетелства“, организирана от Център АСЕТ с  директор Мимоза Димитрова и Община Ловеч. В препълнената зала на дом Преслав“ за първи път не само в Ловеч, а и страната, се говори за травмите и раните от научна гледна точа, като се изтъкнаха механизмите за преодоляване.

poklonenielager26031635„Светът се променя пред очите ни с бързи стъпки. Промените са разнородни. Преживяхме атентат и в Брюксел, но имаме и концерт на „Ролинг стоунс“ в Куба. Нашият дял в промените нека бъде положителен, да потърсим общите места, върху които можем да пишем обективната истина.“ Това се изтъкна в откриващото форума слово на Корнелия Маринова, която бе домакин на срещата.

Във форума участваха Димитър Главчев, зам. председател на НС, Иван Иванов, психолог, зам. председател на НС,  Ана Лулева, историк, Мимоза Димитрова, психоаналитик и директор на Център АСЕТ, Христо Христов, журналист, сайтове desebg.com и pametbg.com, Димитър Димов, социален антрополог в Института за изследване на близкото минало, Иван Семков, лагерист, деец на БЗНС и депутат във ВНС, кинорежисьорите Стойчо Шишков и Иван Терзиев, Евтим Костадинов от Комисията по досиетата.

poklonenielager26031631Присъстваха и депутати, министри, областни управители, заместник-кметове на Община Ловеч и общински съветници, представители на Комисията по досиетата,  Институт за дясна политика, Съюза на репресираните с председател Лили Друмева, медийни съветници, парламентарни секретари, много граждани.