Кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова се срещна на 1 юни с проф. Михаел Бар-Зоар, специалист по Близкия изток, историк, политик, журналист и писател, и Яков Джераси, председател на фондация „Израел – България“. Поводът за посещението бе да се даде публичност на един неизвестен факт от миналото –  съществуването на трудов лагер за евреи край село Изворче, община Ловеч. Той е съществувал в периода 1941 – 1943 г. Мястото на лагера по-рано на 1 юни беше посетено още от зам.-кмета Венцислав Христов, общинския съветник Мариета Цанкова, историци, журналисти и граждани.

На срещата в общината стана ясно, че очевидец на събитията е ловчалията Тодор Цвятков Томчев (90г.), който е носил вода на лагерниците. Неговите синове Цветан Томчев (столичен журналист и фотограф) и Николай Томчев (местен бизнесмен) са инициатори на срещата с помощта на Яков Джераси.

Проф. Михаел Бар-Зоар, който бе придружен от своята съпруга, разказа накратко историята на спасяването на българските евреи и как е написал книгата „Спасението“. Предизвикателството е дошло от факта, че спасяването на 9000 евреи в Дания е широко популяризирано в света, а спасяването на 50 000 евреи в България – не. Професорът е категоричен, че за спасяването са работили българската църква, цар Борис Трети и депутатът Димитър Пешев. По време на събитията Михаел е бил дете, а баща му е бил в палатковия трудов лагера край село Изворче. Днес единственият запазен знак оттогава е една чешмичка, изградена от лагерниците. На нея още личи надписът „Труд за България“.

Кметът на Ловеч се ангажира с идеята да се изгради еко-пътека към мястото и да се постави информационна табела на близкия път.

На края на срещата Корнелия Маринова подари на проф. Михаел Бар-Зоар и Яков Джераси плакети на Община Ловеч и информационни материали за града. Професорът пък връчи на своята книга „Спасението“ с най-сърдечни поздрави за прекрасния прием на кмета на красивия Ловеч.

Снимки Цветан Томчев и пресцентър на Община Ловеч

2 коментара

  1. Ама за трудовия лагер до гара Карлуково никой няма да даде гластност. Е по едно време по телевизорите направиха плах опит когато трябва по поръчка да съдействат за разкарването на д-р Кунка Никифорова. В какъв обществен строй се намира този евроПейски съюз след като някой от навалицата сме длъжни да работим ангария със съдействието на служители на държавна заплата?

Comments are closed.