Кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова взе участие в среща за финансите на ЕС в периода до 2020 г., организирана като Зимен университет от групата на Европейската народна партия (ЕНП) на 4 и 5 декември в Брюксел. Дебатът се проведе в Европейския комитет на регионите, в който кметът на Ловеч е редовен делегат и участник в работните срещи. Подобни дебати дават възможност всеки участник да бъде част от процеса на вземането на най-важните решения, които засягат всички региони, и така да бъде адекватен на процесите.

Визията за финансовата рамка ЕС до 2020 година трябва да чертае далечна перспектива и същевременно да е гъвкава – около това се обединиха от групата на ЕНП в Европейския комитет на регионите. Има широк консенсус, че бюджетът трябва да осигури по-голяма европейска добавена стойност и да има положително въздействие върху ежедневния живот на хората. Същевременно бюджетът трябва да е по-лесен за използване и по-справедливо разпределен, както и да съответства на демократичните принципи на ЕС.

Самата среща във вторник бе на много високо ниво. Участваха Майкъл Шнайдер – председател на групата на Европейската народна партия в Комитета на регионите, вицепремиерът на България Томислав Дончев, както  и  Гюнтер Йотингер, европейски комисар по бюджет и финанси. С много силно изказване се включи и Лиляна Павлова – министър за българското председателство на Съвета на ЕС.

Участваха още маршал Марек Возняк – зам.-председател на групата на ЕНП – Комисия на регионите, Ян Олбрихт – зам.-председател на работната група на ЕНП – Европейски парламент по бюджета и структурните политики.

Лиляна Павлова представи за първи път на такъв форум четирите български приоритети на председателството. Те са бъдещето на младите хора, сигурността и стабилността на ЕС, европейската перспектива на Западните Балкани и дигиталната икономика. Специално бе подчертано, че България иска да бъде запомнена като „балканско председателство“,  даващо европейската перспектива и интеграция на Западните Балкани.

Лиляна Павлова обяви още, че на 9 март в София ще има дискусия за следващата финансова рамка на ЕС.

По време на пребиваването в Брюксел кметът Корнелия Маринова се срещна лично с Майкъл Шнайдер, с вицепремиера Томислав Дончев и министър Лиляна Павлова. Тя участва и в срещата на близо 30 журналисти от различни страни от ЕС.

Комитетът на регионите е консултативен орган в Брюксел, представляващ местните и регионалните власти в ЕС. Ролята му е да представя локалните гледни точки относно еврозаконодателството.  Състои се от 344 членове и още толкова заместник-членове от всичките държави в ЕС. Освен кметът на Ловеч, кметовете на Сливен, Попово и Горна Оряховица също са делегати на Националното сдружение на общините в Р България в Комитета на регионите на ЕС.

5 коментара

  1. Като изтъкнат финансов експерт е дала своя ценен принос в оправянето на другите…

  2. Аз бих попитала кой ще е този общински съветник, който по надлежен ред би изискал от счетоводството на Общината препис-извлечение за дадените пари на Корнелия Маринова за поредната й съвсем безполезна за града и жителите му данъкоплатци едноседмична задгранична командировка?! И за всичките й събитийни туристически дестинации през нейното двегодишно пишман кметуване!
    Мигар няма сред тия 33-ма хрантутници в ОбС поне един читав човек, който да не е обременен от политически зависимости и клиентелизъм!!

Comments are closed.