В най-голяма степен ми допада втория вариант  от предложените четири за ново райониране на страната,  съобщи на пресконференция на 27 февруари кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова. Тя бе запитана от журналистите как е преминала дискусията в столицата на 26 февруари, организирана от министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков.

Както е известно, междуведомствена работна група предлага три варианта за нов териториален обхват на районите. По време на дискусията в понеделник Десислава Николова от Института за пазарна икономика представи и четвърти вариант.

Кметът Корнелия Маринова обясни, че се ръководи от оценката за достъпа до ресурс. „Да, нужно е в един район да има водещ икономически център, но това повишаване на оценката не се знае дали няма да отведе района надолу, защо не можем  да видим къде е точно този процент на брутен вътрешен продукт спрямо средния процент в ЕС. Струва ми, че е по-добре да сме заедно с други общини и области, които са с нашето ниво. Затова като тръгнем от Видин и се мине през Ловеч към  Габрово, В. Търново,  Търговище, Силистра и Разград, такъв район се доближава в много по-голяма степен до нивото на Ловеч.“

Кметът Корнелия Маринова е поискала допълнителна информация от Десислава Николова, “за да можем на практика да стъпим на някакви базисни данни, а не да си говорим абстрактно”.

Това желание е било изведено от водещата дискусия Венелина Гочева от в. „24 часа“ като един от акцентите от срещата, тоест необходимост от допълнителни икономически показатели за предлаганите четири варианта.

Според втория вариант районите от ниво 2 ще бъдат четири. В нашия район заедно с Ловеч влизат още областите Видин, Монтана, Враца, Плевен, Габрово, Велико Търново, Русе, Разград, Търговище, и Силистра, като формират Дунавския район.

6 коментара

  1. Не е лош вариант, част от Туна вилает, от времето на Митхад паша.

  2. От думите на кмета Маринова разбирам, че няма намерение да вдига нивото на общината и иска да е в една група със слабаците.

  3. То показаноя вариант е България в жълто и постоянно присъединявани земи в други цветове. Не е дпбре. Ще ни мачкат рпмеите

Comments are closed.