odz2007141До края на седмицата кметът Минчо Казанджиев ще назначи комисия, която да извърши цялостна проверка в детските градини на територията на общината. Това реши на заседанието си постоянната комисия по образование, култура, младежта и децата по предложение на кмета. Решението дойде, след като бе разгледана жалба на родители, касаеща прегрупиране на децата в ОДЗ „Слънце“. Общинските съветници поискаха комисията да излезе с доклад и предложения за промени на съществуващото положение до 1 септември, както и със становище до общинския съвет. Представителят на постоянната комисия по образование в комисията за проверка е Доротея Цанкова. Представител на община Ловеч ще е началник-отдел „Образование, младежки дейности и спорт“ Пламен Митев, очаква се решение на началника на РИО за неговия представител.

В жалбата си родителите на децата от ОДЗ „Слънце“ посочват, че директорката прави преструктуриране на групи, което ще доведе до неудобства за малчуганите – смяна на учители и разместване на децата. Съгласно Наредба № 7 за определяне броя на паралелките и групите и броя на учениците и на децата в паралелките и в групите на училищата, детските градини и обслужващите звена от 2000 г. директорът като второстепенен разпоредител с бюджет определя броя на групите и броя на децата в тях. Това става в началото на учебната година, като се утвърждава Образец 2 от директора и се съгласува с РИО. На този етап Образец 2 за новата учебна година за ОДЗ „Слънце“ няма, до 15 септември продължава приемът на децата, след което ще се сформират групите и ще се определи броят на децата в тях.

Според Наредба № 7 (чл. 2, ал. 3) в детските градини, които прилагат системата на делегираните бюджети, броят на децата в група може да бъде определен и над норматива за максимален брой (22 деца), но с не повече от 10 на сто (24-25 деца). Според чл. 2, ал. 4 при недостатъчен брой деца за образуване на групите в детските градини втора и следваща група се образуват, когато броят на децата, разделен на норматива за максимален брой, даде остатък 12.

За ОДЗ „Слънце“ все още не е ясен окончателният брой на децата, затова засега не може да се каже колко ще е остатъкът и съответно броят на групите.

3 коментара

  1. i da se popita tazi direktorka za6to decata ot podgotvitelnata grupa 6te zapo4nat ot 15 septemvri i kak e pozvolila na deca koito sa ve4e izpisani ot gradinata da e pose6avat o6te
    prez lqtoto

  2. След въвеждането на делегираните бюджети в детските градини се наблюдават интересни процеси в същите. Държавата определи единният разходен стандарт за дете в ясла да е 1080 лв., а в детска градина- 1540лв., което на мига трансформира насила педагога директор в бюджетар и рефлектира както върху взаимоотношенията му с колеги и родители, така и върху поведението /и здравето/ му.
    Директорите са също човешки същества, които се поддават на фобии, маниакалност и изкушения. За съжаление обаче след „промените” започнаха да се изживявят като феодали, да манипулират учителите си, превръщайки голяма част от тях в сервилни и безгръбначни нагаждачи. Основната причина за всичко това отново е фактът, че няма мандатност на ръководния персонал в училищата и детските заведения.

    И още нещо:
    Съгласно Приложение № 1 към чл. 3, ал. 7 от Наредбата за НПР, минималната норма от за задължителна преподавателска работа с деца – за директорите на детски градини е 72 часа.
    Колко от настоящите директорки в ловешка община спазват това разпореждане на Закона и влизат РЕАЛНО всеки месец „в група”?

Comments are closed.