lovechobshtina103121Община Ловеч правилно е поставена от Министерството на финансите сред 36-те общини в тежко финансово състояние и малко в повече ми идват приказките от рода сега „да пазим доброто й име“, каза днес кметът Корнелия Маринова на пресконференция. После Маринова с факти и цифри обясни как се е стигнало дотук.

Фаталното решение, според кмета,  е  № 995/ 23.06. 2015 г., в което има две точки, с които се правят много сериозни крачки към днешните сериозни финансови затруднения.

Първата точка е за увеличаване собственото участие по проект  „Зелена, достъпна и привлекателна градска среда в Ловеч“ от 43 200 лв. на 1 070 413,20 лв. с ДДС. Кметът сподели още, че никъде в решението не се споменава откъде ще дойдат средствата при това допълнително собствено участие. Такива пари в бюджета за 2015 г. няма, подчерта кметът.

В точка втора, която се отнася за свлачището на пътя към „Стратеш“, се казва, че сумата в размер на 293 220 лв. трябва да бъде осигурена от бюджета, когато бъде актуализиран плана за постъпления от продажба на земя. Реално приходите от продажбата на земя са се  увеличили само с  20 000 лв.

От началото на 2016 г. сме платили 650 000 лв. по сключени договори през изминалата година“, поясни Маринова. От тях 350 000 лв. са за свлачището, каза кметът, като припомни, че през миналия ноември сегашният екип на общината е направил постъпление пред Междуведомствената комисия за осигуряване на ресурс от 733 993,20 лв., подсигурени от републиканския бюджет на комисията. Очакват се още 89 000 лв. средства след съответното решение на комисията.

Общо Общината има шест дълга и задължения за около 6 милиона лева. Всеки месец внася редовно около 98 000 лева.

„На всички нас ни идват в малко в повече свободните съчинения на опозицията за стабилното финансово състояние на Община Ловеч. Има един факт – решение на Министерството на финансите. Има  методика, която е приложена спрямо всички общини. Ние няма да ревизираме това решението на МФ – който иска, нека да го прави. Припомняме, че не просто подлагахме на съмнение така нареченото „стабилно“ състояние, а с грижа споделяхме, че не е така. Сега на практика това е потвърдено черно на бяло. Трябва да се вземем в ръце и да намерим верните решения и да излезем на реалния път на развитие. Защото по отношение на финансите излиза, че нашата община не е по-добре управлявана от Община Тетевен, начело с бившия кмет Милен Ганев, защото и и тя е в списъка.“, каза кметът.

На сесията на 30 юни т.г. Корнелия Маринова ще внесе в Общинския съвет предложение за оздравителен план,  който е със срокове и трябва да се приеме до 28 август т.г.

2 коментара

  1. И на мен ми идват в повече скудоумията на Корнелия!Но не ме учудват!Тя така си обича да говори.Увеличено над милион собствено участие по проект”Зелена и достъпна градска среда”и се спира до казаното увеличение.А защо не казва какво е направено по този проект,кога и колко е заплатено?Едва след като се каже и това,ще можем да си правим верни изводи,дали това самоучастие е “потопило” общината или причината е другаде!Защо нищо не казва Корнелия по въпроса за присъдените над милион лева в полза на общината по делото за неправомерното прилагане на санкции от управляващия орган МРР по проект на общината,които пари Маринова незнайно защо пропусна да си поиска от бюджета по силата на съдебното решение?Платени били 350 000 лв.за свлачището.Кой и кога ги плати.И като нареди плащането им Маринова,защо го направи преди обектът да е завършен изцяло по проекта и въведен в експлоатация?
    Песента”Минчо е виновен”я слушаме отдавна,още от времето,когато Маринова беше председател на общинския съвет.Но аргументирано доказване без недомлъвки и кьорфишеци до сега не сме чули.Няма и да чуем!Това си е стил и патент”Корнелия Маринова”!

    1. Ще се опитам да обясня популярно случая със “спечеленото” дело. Управляващият орган е прихванал сумата за санкциите по проект А от сумата по проект Б. Съдът е счел това прихващане за неправомерно. Толкова. За спечелването на това дело Община-Ловеч е платила миналия мандат хонорар 50 хиляди лева на софийска адвокатска кантора. А за оспорване на санкциите по проект А и евентуалното им отпадане ще се води ново дело от същата кантора. Срещу нови 50 хиляди, което бе гласувано от Общинския съвет преди 2 месеца… Кои санкции по проект А ще отпаднат? Това ще стане ясно когато казусът се разгледа по същество… Няма да коментирам сроковете за насрочване в съдебната система…

Comments are closed.