Кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова участва днес, 19 март, във връчването на наградите и дипломите за отлично представяне на най-добрите участници в Националното състезание по математика за ученици от профилирани гимназии и паралелки на средни училища с чуждоезиков профил. Състезанието се проведе в Ловеч в периода 17 -19 март, а заключителното събитие бе в залата на ПЕГ „Екзарх Йосиф Първи”.
„Пожелавам Ви да се реализирате по начина, по който мечтаете, да работите успешно за съвършенството си, което, така или иначе, трудно се постига. И да помните преживяното в Ловеч и пак дойдете“. С тези думи се обърна на финала към младите математици Корнелия Маринова.
„Радвам се, че състезанието завърши успешно и Ви желая успешна подготовка за следващите състезания и изпити“,  каза Еленко Начев, началник на РУО – Ловеч.
Представителите на Американския колеж в София спечелиха най-много награди. Домакините от ПЕГ „Екзарх Йосиф Първи” също имат награди и дипломи – отлично се представиха Ивета Христова от 9 клас, Анастасия Кичукова от 11 клас и  Християн Христов от 12 клас.
Резултатите бяха обявени след задълбочена работа на журито с председател проф. Емил Колев. Медалите връчиха кметът Корнелия Маринова, Еленко Начев, проф. Емил Колев и Маня Манева, главен експерт по математика в министерството на образованието и науката.
В продължение на три дни близо 200 млади математици от цялата страна участваха в състезанието. При старта на събитието в петък вечерта  учениците наблюдаваха спектакъла на крепостта „Звук и светлина“, а в събота след задачите те посетиха туристическите обекти в района.
От 1998 г. в Ловеч е възстановена традицията ученици от езиковите училища в страната да показват математическите си умения. Това е 20-то национално състезание по математика,  на което младите хора показват възможностите си.