Кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова е провел среща с Николай Василев, представител на фирма „Амон Ра“ ООД в село Йоглав, по повод жалба на жителите от непоносима миризма от животинска тор. Николай Василев е обещал да реши проблемът, съобщи на 26 септември на пресконференция Корнелия Маринова.

Миризмата идва от Център за отглеждане на птици за угойка в близост до водоизточник, който се намира над селото и го захранва с питейна вода. Водата вече е непрепоръчителна за консумация по данни на ВиК поради повишено съдържание на нитрати.

На 14 август т.г. е издаден документ след проверка на Областна дирекция по безопасност на храните – Ловеч, който е изпратен и до Община Ловеч. Проверени са базите на ферма за отглеждане на патици мюлари  (Център №1 и Център № 2), находящи се в землището на с. Умаревци, стопанисвана от „Амон Ра“ ООД.

В протокола, е написано, че „отпадъчните продукти, примесени с торов отпадък, се транспортират чрез мобилна дозираща цистерна за оползотворяване – наторяване на земеделски земи под аренда.“ Според този документ не са констатирани нарушения на законодателството.

На 20 септември т.г. жителите отново се събират на протест и правят подписка от близо 150 души срещу разнасящата се миризма, като изразяват готовност за гражданско неподчинени. Кметът Корнелия Маринова каза още:  „В материал на пресцентъра на Община Ловеч първоначално бе посочена за виновна птицекланицата. След проверка на място видях двата центъра и се срещнах с управителя Николай Василев и той пое ангажимента да не се получават повече тези зловония. Срещнах се и новите собствените на птицекланицата – това е едно модерно смесено българо-немско –френско предприятие. Там работят 130 души и имат намерения да се разширяват“.

Тази преписка е изпратена до окръжна прокуратура, до министъра на околната среда и водите и до министъра на земеделието и храните.

1 коментар

  1. Разбрах те! И тази преписка се води преписка понеже ще се преписва от ….. да не изреждам вече написано е. Не, че нещо ама тази фабрика се направи преди десети от майстори Францизи а защо чак сега се вдигат ???

Comments are closed.