Кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова разказа за многото събития през изтичащата година, с които Ловеч отбеляза 180-годишнината от рождението на Васил Левски като част от националното честване. Това стана на пресконференция на  20.12.2017 г. в министерството на културата.

Дигиталният вариант на тефтерчето на Левски ще подарява на министри от държавите членки на ЕС, посланици и официални гости по време на Българското председателство на Съвета на ЕС. Това съобщи по време на пресконференцията  директорът на дирекция „Международни и регионални дейности“ в МК доц. д-р Венцислав Велев. Събитието се явява заключително събитие на Националния инициативен комитет за честването на 180-годишнината от рождението на Васил

Министърът на културата Боил Банов е председател на комитета. В събитието взеха участие още зам.-министърът на културата Румен Димитров, заместник-председателите на комитета – председателят на Изпълнителното бюро на Общобългарски комитет „Васил Левски” Васил Василев и кмета на Карлово д-р Емил Кабаиванов.

Васил Василев благодари на министерството за подкрепата, която е оказало за повечето от инициативите, свързани с годишнината от рождението на Апостола и уточни, че те са се провели в над 200 общини. Той съобщи, че подготвена от комитета изложба за живота и делото на Дякона ще бъде предоставена на всички български училища в чужбина.

Доц. Велев уточни, че Министерството на културата организира отбелязването на още два юбилея през 2018 г. – 170-та годишнина от рождението на Христо Ботев и 140 години от Освобождението на България.