tkirkov3010163В препълнения салон на Ловчанското читалище на 27 октомври  СУ “Тодор Кирков” отпразнува своя патронен празник. В поздравителното си слово кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова каза:

„Вие носите името на най-видния революционер, роден в Ловеч. Искам да вярвам, че ще продължите по своя път с убедеността и вярата на вашия патрон, още повече, че догодина се навършват 170 години от рождението на героя. Усещането за принадлежност към род, към роден град, към България, се създава в нашето училище. Затова ви пожелавам много успехи и вдъхновение, бъдете и одухотворени и здрави!“

Кметът връчи на директора на училището Симеон Колев поздравителен  адрес от Община Ловеч,  както и гербът на Ловеч, инкрустиран върху кристал.

tkirkov3010162„Това е нещо силно, здраво и прозрачно, такова, каквото видимо, здраво и силно е бъдещето на Ловеч“. Тези думи предизвикаха силни и продължителни аплодисменти в залата. Директорът Симеон Колев веднага показа кристала на своите колеги и ученици.

След това Корнелия Маринова връчи награди на победителите във викторина за войводата Тодор Кирков.

Близо двучасова художествена програма бяха подготвили учениците, която започна с рецитал. В залата имаше и много бивши възпитаници, родители и гости.

Училището е създадено през  1942 г. като девическа гимназия на Ловеч. От 1947 година тя носи името на бележития ловешки революционер Тодор Кирков. Сегашната сграда на училището приютява учителите и възпитаниците на Средно училище “Тодор Кирков” през 1968 г.