georgiivanov1004131Кметът Корнелия Маринова изпрати поздравителен адрес до Георги Иванов, космонавт и почетен гражданин на Община Ловеч, по повод  неговия рожден ден. В поздравлението се казва:„Всички ловчалии пазят спомен за Вашия полет в Космоса. Горди сме, че полетът не само е дълбоко запечатан в паметта на всеки българи, но е и записан със златни букви в историята на българската космонавтика и наука.“

Георги Иванов е роден в Ловеч на 2 юли 1940 г. в семейството на Анастасия Какалова и Иван Иванов Какалов (електротехник). Родната му къща е в АИР „Вароша“.  Като ученик се занимава с парашутизъм. Завършва средно смесено училище „Тодор Кирков“ Ловеч (1958), а след това  Военното училище в Долна Митрополия (1964) със специалност инженер-летец и квалификация пилот I клас.

Георги Иванов е първият български космонавт.  Той излетя на 10 април 1979 г. в орбита около Земята с космическия кораб „Союз-33“. Международният екипаж е с командир на полета Николай Рукавишников.

Поради техническа неизправност корабът не успява да се скачи с орбиталната станция „Салют-6“: сближаването на кораба и орбиталната станция протича с по-висока от разчетената скорост, поради което системата за управление включва коригиране на скоростта. По време на корекцията прогаря едната страна на горивната камера на основния двигател. Скачването се оказва невъзможно. Николай Рукавишников получава припадък. През целия драматичен полет пулсът на Георги Иванов остава нормален и не се променя. Кораба приземява Георги Иванов.

Генерал-лейтенант Георги Иванов е чест гост в родния град. Последно бе тук на 28 април по повод откриването на кино „Космос“, на което стана кръстник.

2 коментара

  1. Хи хих тези смешници горски стражари имат по три любовници как се подържат с една заплата….. Е така е като делят със Шефа и скубят от всички горски работници и се правят на велики

Comments are closed.